Областният управител на Хасково да спре решението на Общинския съвет за строителство на фотоволтаичен парк, призоваха от платформата „Спаси Хасково“

Областният управител на Хасково да вземе отношение и да оспори в съда или да спре и върне за ново разглеждане приетата на последната сесия на Общинския съвет докладна, с която 1402 декара терени в землищата на селата Книжовник и Долно войводино се преобразуват от публична в частна общинска собственост. Това призова на пресконференция ръководството на Местната инициативна група „Спаси Хасково“.
С решението по тази докладна на практика се дава разрешение за изграждането на фотоволтаичен парк върху площите. Общинският съвет още миналата година учреди възмездно право на строеж за срок от 50 години в полза на бъдещия инвеститор на цена 4,2 милиона лева.
Според Марин Райчев и Валентин Маринов тази цена е в пъти по-ниска от реалната и това би ощетило общината и нейните граждани. Цената в други общини е 150 000 евро на мегават, а тук става дума за планирана инсталирана мощност 1200 мегавата, посочи Райчев.
Райчев и Маринов бяха общински съветници в избрания орган на местното самоуправлениие на последния местен вот на 29 октомври с мандата на партия „Ние идваме“. Първо Административният съд в Хасково обаче обяви вота за недействителен и го касира, което бе потвърдено и на втора инстанция от Върховния административен съд. Предстоят нови предсрочни избори на 23 юни, а в момента легитимен е Общинският съвет от мандата 2019-2023 година.    
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари