Областният управител на Разград предлага конкретни стъпки за разрешаване на проблема с миризмите

Рекламирай в beZpartien.bg

По повод ескалиращото напрежение сред гражданите заради острите и задушливи миризми в Разград, вследствие на което в петък на няколко места бяха затворени пътища от протестиращи, областният управител Владимир Димитров направи няколко реални стъпки в посока разрешаване на проблема, съобщиха от администрацията му. 
По време на посещението в Разград на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и представители на екипа му беше посочено, че държавата предстои да закупи четири стационарни станции за мониторинг на въздуха и три мобилни такива, с които да се допълни системата на Изпълнителна агенция „Околна среда“. В петък е изпратено писмо до министър-председателя Николай Денков, с копие до министъра на околната среда и водите, с което областният управител Владимир Димитров поиска една от новите или някоя от наличните станции за мониторинг да бъде предоставена на Разград, за да може да се следят показатели на качеството на атмосферния въздух, докато се открият източниците на миризмите и се установи видът на замърсителите. Тази постоянна станция за мониторинг е от значение за града, тъй като се оказа, че според специалистите използваните досега три мобилни устройства не са калибрирани и замерванията им нямат арбитражна стойност, посочват от областната управа. От там допълват, че Димитров се ангажира да постави проблема и исканията на протестиращите на насроченото на 31 август заседание на Министерския съвет.
След организираната в Областна администрация среща с министър Юлиян Попов в Разград и неговия екип стана ясно, че за ремонт и модернизиране на водопроводната и канализационна система и на градската пречиствателната станция в Разград има три възможности. Първата е заем от държавата, с който да се извършат всички належащи ремонти и модернизации на ВиК инфраструктурата. Втората е кандидатстване за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Тази обаче не позволява реализиране на голям проект, а поетапно изпълнение на отделни етапи, като това ще проточи ремонта години наред.
Третата възможност е подготовка и подаване на проект по програма „Околна среда“, която се финансира с европейски средства. Тази програма е най-добра, защото позволява изпълнение на мащабен проект, с който изцяло ще се модернизира ВиК инфраструктурата и градската пречиствателна станция. Такъв проект ще гарантира комплексно решение за десетки години напред, с което ще се отговори на най-модерните европейски изисквания, заявяват още от областната администрация в Разград.
От там добавят, че в Министерството на регионалното развитие и благоустройството разполагат с 20 млн. за разработване на регионални прединвестиционни проучвания и на технически проекти. Това дава възможност разработеният идеен проект на Община Разград за водния цикъл, актуализиран през 2018 г. да премине към етап технически проект. Областният управител призовава Община Разград да продължи работата в тази посока и техническият проект да бъде изготвен. За да се изпълни такъв проект обаче е необходимо да се постигне консолидация на ВиК сектора в област Разград, тема, която е разисквана на проведената през миналата седмица работна среща на областния управител с кметове на общините в областта. В момента ВиК операторите са два „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД и „Водоснабдяване и канализация“ ООД – гр. Исперих. Областният управител призовава местните власти да проявят разум, да се обединят и да консолидират ВиК сектора в региона. Липсата на консолидация спира големи проекти за модернизиране на ВиК инфраструктурата, не само в Разград, но и в общини като Завет, Цар Калоян и Самуил. Ако това не стане с консенсус, консолидацията може да бъде постановена с промени в Закона за водите, които вече се подготвят. От 28 области в цялата страна само в няколко липсва консолидация на ВиК сектора. Областна администрация години наред работи за това обединение, допълват от администрацията на Димитров. 
Областният управител призовава местната власт в Разград да се избере една от възможностите за финансиране и да започне работа по нея, тъй като без действия няма как да се случи промяна в обстановката. Модернизирайки Градската пречиствателна станция, тя ще бъде изключена като причинител на миризми. Владимир Димитров отново ще проведе разговори с всички народни представители от Разградски избирателен район, за да ги ангажира в решаването на проблема, ще продължи да търси решение на проблема и съдействие от отговорните институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *