Обмисля се създаването на списък на опасни за здравето вещества, за да се ограничи употребата на райски газ, каза министър Галя Кондева

Министерството на здравеопазването (МЗ) обмисля какви са възможностите в законодателството, за да се създаде списък на опасни за здравето вещества, какъвто съществува в някои държави в Европейския съюз, за да се ограничи разпространението и употребата на райски газ само до допустимите от закона цели и да повишим ефективността на контрола. Това заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева по време на изслушване в парламента във връзка с употребата на диазотен оксид (райски газ) от непълнолетни. По темата беше изслушан и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Изслушването бе предложено от Лена Бориславова (ПП-ДБ) и група народни представители.
Диазотният оксид е под активно наблюдение от Европейския мониторинг център по наркотици и наркомании и при наличие на данни, че причинява зависимост, ще бъдат предприети действия за поставяне под контрол чрез въвеждането му в действащото законодателство в областта на наркотичните вещества, каза Кондева. Тя обясни, че райският газ не отговаря на критерия за възникване на зависимост и не може да бъде класифициран като наркотично вещество.
Кондева посочи, че има приложение в хранително-вкусовата промишленост, като „е допустимо да се използва единствено като добавка в храните при производството им“. По думите ѝ това е дало възможност да се внесат огромни количества и тази употреба не може бъде „еднозначно установена от държавните здравни инспектори в районните здравни инспекции“. Това позволява свободната му продажба в търговски обекти и употребата му в закрити обществени места. Съгласно законодателството в областта на храните е въведено изискването употребата на диазотен оксид като добавка в храни да се извършва в обекти за производство и преработка на храни и в заведения за обществено хранене и в специалните за този процес помещения, обясни също министърът. По думите ѝ трудности за осъществяване на ефективен контрол създава и липсата на регулация по отношение на притежанието на райски газ. Трудно се установява веществото в различни контейнери и опаковки, в това число и балони, които не са етикетирани съобразно изискванията, поясни също Кондева. И напомни, че райският газ от години се използва в медицината. 
От въвеждането на забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) за непълнолетни и употребата му в закрити обществени места през август 2022 г. досега са извършени 23 873 проверки от регионалните здравни инспекции, като в част от тях са  взели участие и органите на МВР. Издадени са 32 акта за установяване на административни нарушения и 118 предписания, съобщи Кондева. 
От началото на 2024 г. са извършени 1789 специализирани полицейски операции и са проверени над 9000 заведения във връзка с разпространението на райски газ, докладва министър Калин Стоянов. Полицейските служители са насочили вниманието си към обекти в близост до училища, университети и детски площадки. За първите шест месеца на 2024 г. са регистрирани общо 3346 престъпления, свързани с наркотици и упойващи вещества. От тях разкритите престъпления са 2220, от които 237 са извършени от непълнолетни, отчете Стоянов. Като сериозен проблем за доказване на употреба на райски газ той посочи, че тестовете за употреба на наркотици не отчитат диазотния оксид, Невъзможно е да се докаже употребата му и чрез токсикохимичен анализ в условия на лаборатория, каза Стоянов. 
Кондева и Стоянов увериха, че здравното министерство и МВР работят за превенция. Здравният министър подчерта, че усилията са насочени към информационна кампания сред младежите в училищата, за да се обяснят последствията от евентуална употреба на райски газ. Вътрешният министър заяви, че според него райският газ трябва да бъде определен като наркотично вещество. Той обърна внимание на риска от приемане на алкохол с употреба на райски газ. 
По време на изслушването Корнелия Нинова от „БСП за България“ обяви, че депутати от парламентарната група са внесли предложение Народното събрание да приеме решение, с което да възложи на Министерския съвет включването на диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари