Образователният министър Галин Цоков откри Център за иновативни образователни технологии в Тракийския университет

Над 8000 бъдещи и настоящи учители ще се обучат в следващите пет години в Центъра за иновативни образователни технологии на Тракийския университет. Това каза при откриването му служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Центърът е финансиран от Министерството на образованието и науката (МОН) за нуждите на Педагогическия факултет на университета, съобщи пресцентърът на ведомството.
„През последните месеци открихме повече от десет подобни интерактивни зали за обучение в педагогическите факултети на българските университети. Така подобряваме практическата подготовка на бъдещите учители и условията за повишаване на квалификацията на действащите“, каза министър Цоков.
По думите му разширяването на практическата подготовка на студентите по педагогика е била сред основните цели на националната програма на МОН, по която се финансират те. „За да бъдат успешни бъдещите учители, трябва да имат много по-добра практическа подготовка и ние трябва да създадем условията това да се случва в процеса на обучението им”, обясни образователният министър.
Община Стара Загора и Тракийският университет започват и нова програма, по която бъдещи учители да заместват действащи учители в детските градини през летните месеци. Това стана известно по време на събитието, а министър Цоков приветства инициативата като ефективна форма на дуално обучение и придобиване на практически опит още в годините на обучението. „На национално ниво подготвяме проект, който да насърчи разгръщането на дуалното обучение в университетите, а педагогиката е сред най-подходящите специалности за това“, каза проф. Цоков.
Той анонсира, че през есента предстои да започне европейски проект, по който да се финансира разгръщането на дуалното обучение във висшето образование.
По Националната програма на МОН „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“ са оборудвани зали към центровете по иновативни образователни технологии във всички 22 държавни висши училища, които подготвят бъдещи учители. Общият бюджет на програмата е 2 млн. лева. По нея се организират и обучения на преподаватели. В редица висши училища процентът им е между 75 и 100 %. По програмата е създадена и се поддържа и виртуална библиотека, в която са налични общодостъпни ресурси по компетентностен подход и иновативни образователни технологии, в т. ч. два наръчника, видеолекции и презентации.
На днешното събитие присъстваха заместник-кметът по образованието на Стара Загора Надежда Чакърова и заместник-ректорите на Тракийския университет – проф. Нели Грозева и проф. Боряна Парашкевова, както преподаватели и ръководители от различни висши училища.
Както БТА писа, във висшето образование за нас е много важен проектът за студентските практики, който ще започне от есента и ще има много сериозно финансиране, защото може би това е един от най-успешните европейски проекти в нашата образователна система. Той свързва пряко хиляди студенти с техните работодатели. В този проект ще има много сериозен модул за въвеждане на дуално обучение във висшето образование – в бакалавърски и магистърски програми, в които студентите ще се обучават дуално след втори курс, каза преди седмица министър Галин Цоков на форума „Европа успява с качествено образование и отговорен бизнес“. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари