Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница все още не се е срещал с министър д-р Галя Кондева, каза проф. Иван Литвиненко

Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница все още не се е срещал с министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. Това каза за БТА проф. Иван Литвиненко, председател на Общественият съвет и ръководител на Клиниката по детска неврология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев”. Проф. Литвиненко беше потърсен за коментар след срещата му днес с премиера Димитър Главчев. 
Много неща не знаеше и искаше да разбере дали наистина ние не сме били уведомени за казуса, каза още проф. Литвиненко в отговор на въпрос каква е причината за днешната среща. По думите му, освен че Общественият съвет не се е срещал с министър Кондева, двамата са обсъдили предишни намерения на същия инвеститор – „Търговска лига – Национален аптечен център“ за построяване на болница в София. Казах на премиера, че бяхме шокирани, изненадани, както и че никой не ни е питал за становището ни, добави той. Обърнах му внимание за искането на инвеститора, в което са посочени редица детски специалности за бъдещата частна болница, които няма как да се вместят на 40 легла, както съобщиха от Министерството на здравеопазването, допълни проф. Литвиненко. Очевидно е, че става нещо не както трябва, каза още той.
На 30 април от Министерството на здравеопазването посочиха, че в проекта на бъдещата болница се предвиждат лечебни дейности по 39 специалности в 30 клиники и отделения, с 413 болнични легла, от които 40 са предназначени за лечение на деца. По-рано същия ден Министерският съвет прие решение, с което одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“. 
След реакции на институции, политически партии и неправителствени организации служебният премиер Димитър Главчев разпореди решението за строеж на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ да бъде отменено ден, след като бе прието. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет, посочи съобщението, разпространено от правителствената пресслужба.
Аргумент за отмяната на решението на Министерски съвет за създаване на частна болница е създалото се обществено напрежение, с което се съобразих, каза вчера в отговор на въпрос служебният премиер Димитър Главчев в Париж, след срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман.
Проф. Литвиненко допълни, че премиерът Главчев е потвърдил днес и пред него, че ще предаде казуса относно изготвянето на предложението на ДАНС и прокуратурата.
По време на срещата днес е обсъдена и темата за оборудването на столичната детска болница „Проф. Иван Митев“, каза още проф. Литвиненко. По-рано днес от правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът Главчев е посетил лечебното заведение. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари