Общественият съвет за Национална детска болница настоява служебното правителство незабавно да обясни решението, с което одобри проекта за създаване на частна детска болница в София

Общественият съвет за създаване на Национална детска болница настоява служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде незабавно обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна многопрофилна детска болница на територията на София. Това съобщиха в позиция на Обществения съвет, публикувана във фейсбук. По-рано днес Министерският съвет одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, София, съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения,
„Решението беше гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет. Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка“, допълниха в позицията си от  Обществения съвет. Според анализа само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са критично малко и в напреднала възраст. 
„Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото, без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона“, добавиха от Обществения съвет. Според съвета през изминалите 10 месеца от съществуването му държавата не започна да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза, не създаде концепция за правно-организационната форма на националната детска болница, не предложи пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента към новата мултидисциплинарна структура. 
„Докато публично се заявява подкрепа за детското здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези усилия“, допълниха от съвета. Според Обществения съвет с днешното решение на Министерския съвет се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, липсва воля България да има истинска, съвременна национална детска болница. От Обществения съвет настояха депутатите незабавно да изслушат министъра на здравеопазването и министър-председателя относно днешното решение.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари