Обществено обсъждане на доклад за ОВОС за модернизацията на жп линия Радомир – Гюешево – граница с Република Северна Македония се състоя в Кюстендил

Рекламирай в beZpartien.bg

При голям обществен интерес се провежда общественото обсъждане на доклада за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и доклада за оценка на степента на въздействието върху защитените зони на инвестиционно предложение „Модернизация на железопътна линия Радомир – Гюешево – граница с Република Северна Македония“.
Обсъждането е в заседателната зала на общината в Кюстендил. „Това е изключително важен проект със стратегическо значение“, каза в началото кметът на община Кюстендил Огнян Атанасов. На този етап строителството на линията се изчислява на около 1,5 млрд. лв., стана ясно по време на представянето.
Линията е разделена на два участъка – първият от Радомир през Кюстендил – до р. Бистрица, и вторият – до границата с Република Северна Македония. За първия участък са разработени два варианта, а за втория – три. Стана ясно, че и двата участъка и разработените по тях варианти преминават през две защитени зони – Коняво и Кършалево.
Заключението на колектива от експерти, разработили доклада за ОВОС, е, че инвестиционното предложение може да се реализира без значителни остатъчни отрицателни въздействия върху околната среда и човешкото здраве.
Кметове на населени места, през които ще преминава трасето, се интересуваха как ще бъдат обезщетени собственици на плодородни земи, които получават еврофинансиране, какво ще се случи със съществуващата сега линия от София до Кюстендил, както и къде ще премине трасето, тъй като в две населени места – Вратца и Горна Гращица, бъдещата жп линия преминава през местните гробищни паркове.
Техническите решения за трасето ще бъдат предоставени на по-късен етап, защото са предмет на следваща фаза от проучването, казаха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *