Община Брезник очаква кандидати за участие във фолклорната програма на Граовския събор „Видовден“

Община Брезник приема заявки за участие във фолклорната програма на Граовския събор „Видовден“ през юни, съобщиха от администрацията.
Проявата се организира съвместно с Народно читалище „Просвещение 1870“ и Общинския исторически музей в Брезник.
Фолклорното събитие е място за изява на различни самодейни колективи и индивидуални изпълнители от читалищата в община Брезник и гости от други населени места. Жанровете, в които се допуска представяне на участниците са словесен фолклор, песенно творчество, танцово изкуство, народни обичаи и показ на носии, посочват организаторите. Графикът за реда на явяване на групите и отделните изпълнители се определя от организационния комитет на събитието и се публикува на интернет страницата на община Брезник. Фолклорната програма за „Видовден“ е без конкурсен характер. Всички участници в нея получават грамота за участие. За самодейците е осигурена и безплатна храна. Крайният срок за подаване на заявките е 17 юни.
Съборът „Видовден“ е най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията не са били прекъснати и по време на социализма, когато в местността „Бърдото“ над града е организиран Окръжен фестивал на изворното народно творчество, по-известен сред местното население като „надпяване“, посочват организаторите. През 1990 г. мястото на провеждането на събора е преместено в централната част на Брезник. В миналото срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението „Вида“. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско „Видовден“ се почита като празник на здравето на очите.    
Той е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността „Чуряк“ край Брезник. Признателните брезничани вдигнали паметник на героите в Градската градина.
В наши дни съборът „Видовден“ продължава три дни. Сега той се съпътства от богата музикална програма и различни по вид прояви. През 2013 г. Брезник патентова словната марка „Граовски събор Видовден“, а през 2020 г. и графичното му изображение.
Граовският събор „Видовден“ тази година ще се състои на 28, 29 и 30 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари