Община Казанлък ще кандидатства с проект за основен ремонт на сградата на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Община Казанлък ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по проект за основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в Профилираната хуманитарна гимназия (ПХГ) „Св. св.Кирил и Методий“. Предложението на кмета на общината Галина Стоянова беше прието с 31 гласа „за“ на днешната редовна сесия на Общинския съвет в зала „Инфра“. Проектът е към Националния доверителен фонд по програма „Енергийна ефективност на общински училища и детски градини“ към Инвестиционната програма за климата. 
След направен анализ относно енергийната ефективност на сградите на общинските училища и детски градини на територията на община Казанлък е започнала подготовката на проектно предложение за основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в сградата на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, се посочва в доклада на кмета до Общинския съвет. Необходим е пакет от енергоспестяващи мерки, като общата инвестиция за него е почти 660 хиляди лева лева. За опазване на сградата и за устойчивост на енергоспестяващи мерки е необходимо да бъдат изпълнени и други, съпътстващи строително-монтажни работи на стойност малко над 425 хиляди лева. 
Сградата е паметник на културата с местно значение, а упоменатите строителни работи е наличен инвестиционен проект, който е съгласуван от Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Общата стойност на енергоспестяващите и съпътстващите строителни дейности е в размер на 1 083 129,96 лева. 
В случай че Общинският съвет приеме предложението за кандидатстване, това задължава кмета на общината да заложи в бюджета за 2025 година размера на средствата, необходими за съфинансиране на проекта. Срокът за кандидатстване е 10 юли. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари