Община Лом получава 30 милиона лева от държавата за четири инфраструктурни проекта, очаква се проблемът с водата да бъде решен, каза кметът

Рекламирай в beZpartien.bg

Кметът на Лом Цветан Петров съобщи за БТА, че е подписал договор с министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков за финансиране от държавата с 30 милиона лева на четири значими за община Лом инфраструктурни проекта.
Най-важният от тях е изграждане на нов водопровод с дължина 19 километра от помпената станция в село Добри Дол до град Лом. Този проект е на стойност малко над 17 милиона лева и с него ще бъде решен проблемът с водоснабдяването. В момента водата идва до Лом по стар довеждащ етернитов водопровод, изграден преди много години и това е причина за чести аварии, при които чешмите в града пресъхват за часове, а отстраняването на авариите коства много сили и средства на оператора за водоснабдяване и канализация (ВиК). Друг проблем е, че по стария водопровод се губи част от подаваната вода. Новият водопровод трябва да сложи край на авариите и прекъсването на водоснабдяването, както и на загубите на питейна вода.
Община Лом получава четири милиона лева за ремонт на пътя от Лом за село Комощица. За този ремонт има готов проект, но в последните години беше отлаган няколко пъти заради липса на финансиране.  
За втория етап от изграждането на водопровод за село Замфир община Лом получава пет милиона лева, а за нов водопровод в село Трайково – три милиона лева.
Общината има готови проекти и ще започне работа по реализирането им веднага щом получи от държавата първите 20% авансово плащане, уточни кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *