Община Ловеч е в трудно, но стабилно финансово състояние, заяви кметът Страцимир Петков

Рекламирай в beZpartien.bg

В трудно, но все пак стабилно финансово състояние е Община Ловеч, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА кметът Страцимир Петков. По думите му касовата наличност е 11,3 милиона лева. Приходите от местни данъци и такси възлизат на 3,3 милиона лева, което е с над 830 хиляди лева повече в сравнение със същия период на миналата година. 
Трите дългосрочни кредита на Общината се обслужват редовно, без закъснения и просрочване.
Стойността на неразплатените фактури от началото на годината досега е 4,8 милиона лева, основно дължими към изпълнителя на строително-монтажни работи за клетка №2 на регионалното депо. „Парите са заложени в капиталовата програма и през април фактурата за 2,5 милиона лева ще им бъде изплатена“, добави кметът.
Заместник-кметът Цветелин Винчев заяви още, че в момента в Община Ловеч продължава инвентаризацията на всички активи. До момента са установени такива, за които няма информация чии са, както и са констатирани неточности в правилата за провеждане на инвентаризация. Кметът Страцимир Петков добави, че за намерените нередности ще има и наказания. 
Той каза още, че Сметната плата прави проверка на счетоводството в Общината, която трябва да приключи до края на март. 
Относно намеренията да се направи одит на обществените поръчки в Общината, кметът каза, че такъв ще има, въпреки че фирмата, с която били подписали договор, се е отказала. Правят се срещи с други одиторски фирми, като обществените поръчки ще бъдат селектирани по най-голям ресурс и най-значими обществено, уточни Винчев. По думите му обществените поръчки са сложна материя и не са много хората, които извършват такъв тип одити, а и средствата за заплащането на работата не са малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *