Община Опака назначава 20 трайно безработни по Регионалната програма за заетост

Община Опака назначава 20 трайно безработни лица по Регионалната програма за заетост. Те започват работа от днес, каза за БТА директорът на Дирекция „Местни приходи, гражданска регистрация и хуманитарни дейности“ към Община Опака Галя Кулева. 
Новоназначените са ангажирани като работници по поддържане на реда в и около административни сгради в града и населените места на общината. Те ще се грижат и за хигиената на улици и паркове, посочи експертът.
В общинския център Опака ще работят осем от наетите, четирима ще обслужват най-голямото село в общината – Крепча. По двама общи работници ще има във всяко от останалите четири населени места в региона – селата Голямо Градище, Горско Абланово, Гърчиново и Люблен. 
Трудовите договори на новоназначените работници по Регионалната програма за заетост са за пет месеца, на шестчасов работен ден, допълни Кулева.
Община Опака е с най-висок процент на регистрирана безработица от общините в Търговищка област, посочи Галя Кулева, като цитира данни на Регионалната служба по заетостта в Русе, актуални към 31 декември 2023 година. Тогава с регистрация в Бюрото по труда са били 25,2% от населението на общината. За сравнение, равнището на безработицата за областта е било 15,34 на сто. 
Традиционно в общината се наблюдава висок интерес към програмите за заетост. Причина за това е липсата на поминък в региона. Част от жителите на Опака се трудят в съседния град Попово, други са ангажирани в селското стопанство. Висок е процентът на хората, които търсят препитание за себе си и своите семейства в чужбина. Липсата на поминък е основната причина за обезлюдяването на общината, коментира още Галя Кулева.
БТА припомня, че в Търговищка област ще бъдат назначени общо сто човека по Регионална програма за заетост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари