Община Плевен планира обновяване на родната къща на Гена Димитрова в село Беглеж и превръщането й в музей

Община Плевен обмисля възможностите за обновяване на къщата на оперната певица Гена Димитрова в родното й село Беглеж и превръщането й в музей. Това е било тема на среща в местната управа с  участието на заместник-кмета Елина Димитрова, началника на отдел „Култура и спорт“ Анелия Дечева, дъщерята на оперната прима Милена Стойкова и кмета на Беглеж Георги Данов, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.
Проект за ремонт на къщата и превръщането й в обект за културен туризъм с изложбена зала и зала със запазените вещи, сред които и пианото на Гена Димитрова, съществува отдавна, е станало известно по време на разговорите. 
Елина Димитрова и Анелия Дечева са осъществили среща в Министерството на култура с експерти по културно-историческо наследство, за да изяснят процедурите за депозиране и одобрение на проекта, както и възможностите за държавно финансиране на неговата реализация. 
Припомняме, че паметта за Гена Димитрова е съхранена в Регионалния исторически музей на Плевен, където е обособена специална изложбена зала. В експозицията, открита през 2009 г., са представени документални материали, свързани с детско-юношеските години на Гена Димитрова от времето, когато живее в плевенското село Беглеж. Показани са бележникът й от 1952 г., нотна тетрадка с арии и песни, медал за заслуги от гимназията. Посетителите могат да видят и различни отличия, присъждани на Гена Димитрова по време на кариерата й.
На всеки две години Плевенска филхармония, с подкрепата на Министерство на културата и Общината, провежда Международният конкурс за млади оперни певци, който носи името на оперната певица. На Гена Димитрова е именуван и Общинският хор с диригент Анелия Дечева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари