Община Поморие получи одобрение на проекта си за подмяна на уличното осветление в 13 населени места

Община Поморие получи одобрение за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост за подмяна на уличното осветление в 13 населени места. Предстои поставянето на близо 3000 броя автономни фотоволтаични лампи с понижени загуби на електрическа енергия. Ще бъде въведена система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна платформа за управление.
Очаква се в резултат от реализирането на проекта годишните намаления на емисиите на CO2 да бъдат над 615,15 тона,а на годишните енергийни спестявания – 1265,74 мегаватчаса. Този тип осветление ще намали разходите на общината за това бюджетно перо с 394 230 лева. 
От община Поморие уточниха, че дейностите ще се изпълняват по проект „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ в селата Козичино, Лъка, Горица, Страцин, Бата, Косовец, Белодол, Александрово, Габерово, Дъбник, Медово, Порой и Гълъбец. 
„Сега действащите системи за външно осветление не са достатъчно ефективни и водят до значителен преразход на електроенергия. Ефектът от такъв тип инвестиции видяхме с изпълнението на друг проект, чрез който през 2022 година подменихме почти 2000 осветителни тела в Поморие, Ахелой, Каблешково и кв. „Каменар“. Успоредно с дейностите по смяна на телата се въвеждат и системи за мониторинг чрез централна софтуерна платформа, което ни помага много по-точно и ефективно да управляваме енергопотреблението“, коментира за БТА кметът на Поморие Иван Алексиев.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари