Община Разград задели 1 млн. лв. в капиталовата си програма за улични ремонти в селата

Община Разград задели 1 млн. лв. в капиталовата си програма за улични ремонти в селата през настоящата година. Това каза кметът Добрин Добрев при публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Разград за 2023 година, съобщиха от общинската администрация. 
Кметът на Благоево Белчо Белчев изрази мнение, че значително по-малка част от капиталовите средства в бюджета се отделят за селата в общината. Добрев обясни, че голяма част от инвестираните в селата средства се определят като текущи ремонти, а не като капиталови разходи. Той припомни, че през миналата година за ремонт на инфраструктура в селата бяха отделени 700 000 лева, закупени бяха техника и нови съдове в сферата на чистотата. Кметът припомни и защитените за тази година средства за обекти, за които през предходните години са подготвяни инвестиционни проекти – 50 милиона лева по Инвестиционната програма за общините, 20 милиона по Плана за възстановяване и устойчивост. Добрев каза още, че и в Концепцията за интегрирано териториално развитие са заложени средства за ремонти на междуселски пътища. Той увери, че доколкото позволяват възможностите в настоящия мандат ще се заделят собствени средства за селата, а за обектите в общинския център ще се търсят външни източници на финансиране. 
В отговор на коментар на кмета на Благоево, че има села, които са асфалтирани на сто процента, а други имат по-голяма необходимост от подобна инвестиция, Добрин Добрев заяви, че ще се търси консенсус с кметовете и ще се отстоява позиция пред общинските съветници при определяне на населените места, в които да се влагат повече средства за улични ремонти. Кметът на Киченица Юзджан Рамаданов заяви, че в селото има само една неасфалтирана улица и тя е новосъздадена, затова би преотстъпил предвидени за тази цел средства към подобряване на инфраструктура в други населени места, посочват от общината.
Като организатор на публичното обсъждане председателят на Общинския съвет в Разград Галина Георгиева характеризира отминалата година като добра от гледна точка на разходваните от общината средства. Първоначалният обем на Бюджет 2023 г. бе в размер на 90 841 000 лв. В резултат на извършени корекции през годината, актуализираният план към края на 2023 г. е в размер на 104 240 000 лв. 
Повече данни от отчета могат да се видят на интернет страницата на Община Разград в секция „Финансови дейности”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари