Община Самоков ще удвои бюджета за подобряване на водоснабдяването, фокусът е насочен към селата

Община Самоков ще удвои до два милиона лева текущите средства в бюджета, предвидени за подобряване на водоподаването, като фокусът на инвестициите и ремонтните дейности е насочен към водопроводната мрежа на селата. Това каза кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов, цитиран от пресцентъра на Община Самоков, по време на работно заседание със заместник-областния управител на София област Цанко Цаков и ръководителя на “ВиК” ЕООД – София инж. Росица Итова.
Кметът предлага и създаване на съвместни екипи между Общината и ВиК, чиято задача ще бъде да реагират своевременно на сигнали за аварии по водопроводната мрежа и да правят превантивни прегледи на състоянието ѝ в предварително определените рискови зони. Като превенция срещу кражбите на вода и увреждането на елементи от водопроводната мрежа, кметът има готовност да разшири обхвата на видеонаблюдението на територията на общината.
Инж. Росица Итова информира, че с европейски средства ще бъде направена реконструкция на пречиствателната станция на Самоков и на колектора под река Искър. По отношение на селата се предвиждат ремонти и подмяна на водопроводи, като по-големите проекти са свързани с напорен водопровод в Продановци и довеждащия водопровод на Злокучене.
В края на миналата седмица в селата Злокучене и Горни Окол имаше сериозни проблеми с водоснабдяването. В други от по-малките села -Алино, Райово, Клисура и Продановци недостигът на вода пък се е превърнал в обичаен проблем, посочиха още от Общината. 
Както БТА информира, кметът издаде заповед във връзка с разхищаването на питейна вода. Тя гласи, че се забранява ползването на питейна вода за напояване и поливане на зелени площи, земеделски земи, миене на улици, моторни превозни средства и тераси във всички населени места от община Самоков. Заповедта важи от 1 юли до 30 октомври.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари