Общински съветници от Златоград предложиха да бъде отпусната финансова помощ за новородени деца заради отрицателния прираст в общината

Рекламирай в beZpartien.bg

Девет общински съветници от групата „Заедно за община Златоград“ внесоха докладна за приемане на нов Правилник за реда и условията за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Златоград, съобщи за БТА Емилия Кръстев – председател на Общински съвет (ОбС) – Златоград.
„Нашето предложение е свързано с предоставяне на еднократна финансова помощ в размер на 1000 лева за всяко новородено или осиновено дете, чиито родители са с постоянен и настоящ адрес на територията на община Златоград. На семействата с второ дете помощта да е 2000 лева, а за трето – 5000 лева. За новородени или осиновени близнаци помощта също ще бъде 5000 лева“, посочи Кръстева. Тя допълни, че от много години Златоград е с отрицателен прираст, а в една община най-важни са хората, на които трябва да се помага.
Сред целите, които си поставят съветниците, внесли предложението, е увеличаване на раждаемостта, подпомагане и подкрепа на родителите.
По данни на вносителите през последните няколко години в община Златоград са родени средно от 15 до 20 първородни деца, от 8 до 12 са второ родени и едно трето родено дете. Хората, които ще имат право на тази помощ, ще бъдат средно около 30 – 35 на година, като необходимата сума е около 45 000 лева годишно.  
„Средствата ще бъдат осигурени от резерва за плащане на приоритетни разходи към бюджета, който е приет от Общинския съвет“, уточни още Емилия Кръстева.
Предстои да бъде внесено и предложение и за изменение на Наредбата за местните такси и цени на услуги, като се включи, че семейства с второ новородено дете ще заплащат 50% по-ниски местни такси до навършване на детето на 18 години, а с трето дете – ще бъдат изцяло освободени от местните такси.
Предстои предложеният нов правилник да бъде подложен на обществено обсъждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *