Общинските съветници от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Габрово предлагат да бъде избран местен омбудсман

Рекламирай в beZpartien.bg

Общинските съветници от „„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в Общински съвет – Габрово предлагат да се предвидят средства в общинския бюджет за екип на обществен посредник . На пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Габрово те представиха предложения за възможности за финансиране от бюджет 2024 на Община Габрово. 
В пресконференцията участваха общинските съветници Мирослав Симеонов, Ралица Манолова, Ивелин Стоянов и Иван Иванов от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. 
„Спазваме нашите обещания да информираме хората. Първото ни предложение е да се предвидят средства в бюджета за екип за обществен посредник, т.е. омбудсман. Той трябва да е местен експерт, който да осигурява гражданите и да подпомага решаването на проблемите им от всички населени места в общината“, обясни Ивелин Стоянов.
Общинските съветници коментираха  пред журналисти, че нямат точен разчет колко би струвала администрацията на местния омбудсман, но имат информация, че това излиза около 80 до 100 хиляди лева годишно. Те смятат, че омбудсманът трябва да е местен експерт, да бъде независим и надпартиен, да се води от морала, етиката и съвестта.  Общинските съветници допълниха, че са получили покана да отправят своите предложения до Общински съвет – Габрово от неговия председател Климент Кунев. 
„Настояваме да се увеличат средствата, с които разполагат селските кметове и наместници, така те да имат реална възможност за решаване на проблемите на селата и малките населени места“, посочи още Ивелин Стоянов. 
„Важна е комуникация с всички граждани. Това, което сме обобщили като предложения, е съгласувано с гражданите, те са ни потърсили и са дали своите идеи. Част от предложенията ни бяха залегнали и в нашата предизборна кампания. Тези предложения са важни за цялата общност. Стъпваме на становището и на желанието на хората. Социалната чувствителност по отношение на проблемите на община Габрово е голяма, трябва да обърнем внимание какво е важно за хората. Важно е да знаем какво ще задържи населението в Габрово“, каза Ралица Манолова.
Според нея е изключително необходимо средствата на капиталовата програма да бъдат увеличени в направление ремонт на улици. Трябва да се увеличат средствата за младежки дейности и култура. Важна е прозрачността на избора на финансираните проекти, смята тя. По думите ѝ са необходими допълнителни средства за читалищата, те да бъдат за подобряване на материалната база и да се отпускат на конкурсен принцип. Освен държавната субсидия, да има и местна такава за местните културни центрове, е друго предложение.  
„Един от основните ни приоритети бе за организиране на електронна платформа за идеи и сигнали. Ние си представяме тази платформа като  лесна и достъпна за използване. Да могат да се дават и предложения за това какво ново може да се направи в града. Да може да се гласува от страна на гражданите дали даден проблем да бъде решен. Така да може да се вижда и работата, свършена от местната администрация. Преди години е разработван подобен софтуер, трябва да се види как да се надгради и оформи, за да бъде удобен и работещ. Провели сме разговори и с други общински съветници в цялата страна и виждаме интерес за въвеждането на такива приложения в цяла България. Би било добре приложението да е мобилно и стационарно базирано. Днес има писма със сигнали, които не получават отговор, през една такава платформа ще се постигне добра комуникация на институциите с гражданите“, каза още Ралица Манолова. 
Мирослав Симеонов предлага в общинския бюджет за тази година да залегне и закупуването с изграждане на поне пет зарядни станции за електромобили. Според него това би довело до насърчаване закупуването на екологични превозни средства, а също и би предизвикало ползи за туризма в Габрово. 
„Съществено е състоянието на пазарите в Габрово. И двата пазара са в лошо състояние, структурата и самият им вид трябва да бъдат преосмислени. Трябва да бъдат изградени затворени пространства, в които частни производители да предлагат своята продукция. Друго съществено нещо е да се търси начин за инвестиране в производства с висока добавена стойност. Да се отделят средства за програми или насочени комуникации с фирми, които носят много висока добавена стойност, което да вдигне стандарта на хората и ще привлече такива, които да се заселят тук“, смята общинският съветник Иван Иванов. 
Съветниците от групата на ПП-ДБ изразиха недоумение, че в дигиталната ера проектобюджетът на Община Габрово е наличен единствено на хартиен носител в информационния център на местната администрация. Те отбелязаха, че тонът в комисиите на общинските съветници е диалогичен и се надяват на разбиране занапред. 
„Много неща се пускат в последния момент, за да няма време за реакция, така не можем да бъдем полезни. Ще се боря това да се промени и да се случи по-скоро, трябва да има по-сериозно отношение към общинските съветници“, посочи по време на пресконференцията Мирослав Симеонов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *