Общинските съветници в Нова Загора приеха предложение за изграждане на паметник на Стоян Омарчевски

Рекламирай в beZpartien.bg

Общинските съветници в Нова Загора на свое редовно заседание приеха предложение за изграждане на паметник на Стоян Омарчевски, съобщиха от общинския пресцентър. Предложението бе внесено на осмата общинска сесия като допълнителна точка от кмета Галя Захариева.
Инициативата за изграждането на паметник е на „Ротари клуб“ Нова Загора, написа във фейсбук профила си общинският съветник Кремена Петрова, която съобщи, че е подкрепила предложението с голямо удоволствие.
Тя припомня, че роденият в Нова Загора Омарчевски е министър на просвещението от 1920 до 1923 година. За три години той прави революционни реформи в образованието, строи над 1000 училища, прави задължително основното образование, освобождава от данъци книгите. Преди 101 години той предлага 1 ноември да е Ден на народните будители.
По негово предложение е създадена и алеята на бележитите българи в Борисовата градина.
Както БТА писа, отново по инициатива на „Ротари клуб“ в Сливен през този месец бе открит паметник на Георги Данчев, председател на Окръжния съвет в града в периода 1965-1980 г. Тогава за кратко време са изградени множество инфраструктурни обекти, които се използват и 50 години по-късно.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *