Общинският фонд „Инвитро“ в Търговище стана на десет години

Рекламирай в beZpartien.bg

Десет години от създаването и успешната дейност на общинския фонд „Инвитро“ в Търговище бяха отбелязани в присъствието на деца и родители, на ръководството на община Търговище и на фондацията „Искам бебе“.
Председателят на фондация „Искам бебе“ Радина Велчева припомни началото преди десет години и благодари на хората, подкрепили и реализирали идеята за създаването на общинския фонд. Специални бяха думите на координатора на „Искам бебе“ за област Търговище Невена Стоянова за адвокат Мая Павлова – председател на Комисията за разглеждане на заявленията за финансиране към Общинския съвет, определяйки я като дамата, вложила енергия и сили, за да обедини усилията на специалисти и институции да се раждат повече деца в Търговище. 
Велчева посочи, че в община Търговище вече има родени 20 деца с подкрепата на фонда. „Днес фондацията работи по нов проект, чрез който мотивираме младите хора да мислят за раждане в по-ранна възраст“, каза Велчева.
От началото на годината фондация „Искам бебе“ и БТА започнаха съвместна дейност по реализирането на националната инициатива „Родители навреме“ и съвместната рубрика в Агенцията „Бебе навреме“.
На празника присъстваха кметът на Търговище Дарин Димитров, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, областният управител Гергана Цонева, д-р Емил Абаджиев, бившият председател на Общинския съвет адв. Севим Али, приятели на фонда.
„Имаме една цел – да сме сплотени, да се раждат повече живи и здрави деца. България има нужда от младост и единомислие, като при нас, в Търговище, в случая“, каза кметът Димитров. 
Днес имаме устойчивост и успехи. Радост и надежда за семействата, за цели фамилии, подкрепени с чувства и с финанси, посочи д-р Абаджиев от Многопрофилната болница за активно лечение  – Търговище. В експозето си той се върна назад в годините и не скри, че е имало скептицизъм, но когато се е появило първото бебе, е станало ясно, че има смисъл. 
От празника излезе и добрата новина – че ще бъде предложено на Общинския съвет сумата за финансово подпомагане на хора с репродуктивни проблеми да бъде увеличена от 2500 лв. на 3000 лв. 
Организаторите от „Искам бебе“ и Община Търговище бяха подготвили развлечения за децата и изненади за присъстващите на празника. 
Областният управител Гергана Цонева поздрави екипа, заел се с благородната мисия. „Вие сте превърнали една болка в щастие“, каза тя и пожела успехи и в бъдеще. 
Правилникът за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми в Търговище е приет от Общинския съвет през 2012 г., а първата сесия за кандидатстване e обявена през 2013 г. Родените деца с подкрепата на фонда са 18. От тях 10 са момичета, а осем – момчета. Последните данни са за момиченце, родено през юли т.г., което също присъства на празника.
Десетият рожден на Общинският фонд „Инвитро“ в Търговище завърши с голяма празнична торта, много настроение и надежди, че в града и общината ще се раждат повече деца, които ще остават в Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *