Общинският съвет в Смолян прие нов правилник, опозицията го определи като „чадър“ над кмета

Новият правилник за дейността на Общинския съвет в Смолян бе приет на днешното заседание, след дискусия и критики от страна на съветници от опозицията.
Съветници от групите „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Нашият Смолян“ определиха приетия правилник като „чадър“ над кмета и нормативен акт, който в отделни свои разпоредби пряко противоречи на закона. Основните критики спрямо гласувания правилник бяха свързани с отхвърлянето от мнозинството на текстове, предвиждащи повече прозрачност в работата на местната администрация и кмета.
Мнозинството в Общинския съвет не гласува внесените предложения от ПП-ДБ и „Нашият Смолян“, отнасящи се за процедури, които да осветляват издаваните от кмета административни актове. Не бе приет текст, предвиждащ кметът ежемесечно да изпраща по електронна поща копия на административни актове и договори в изпълнения на актове, приети от Общинския съвет. Отхвърлено бе и предложението актовете на кмета на Смолян да се съхраняват в архива на Общинската администрация и да бъдат на разположение на общинските съветници и постоянните комисии.
С приемането на правилника не постигнахме това, което очакват гражданите – да има контрол на Общинския съвет над управата, над кмета, над неговите решения, посочи Стефан Сабрутев от групата „Нашият Смолян“. В този си вид прав правилникът представлява незаконосъобразен акт като цяло, заяви Стоян Марев от ПП-ДБ. Според него е гласуван правилник, който в дадени свои разпоредби пряко противоречи на закона. Това налага извода, че оттук нататък някакво мнозинство в този Съвет няма да се съобразява, че има закони от по-висша степен, които трябва да се спазват, коментира съветникът от ПП-ДБ. Друга част от разпоредбите ограничават права на гражданите, по мнение на Стоян Марев, който е юрист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари