Общностен център за закрила и включване на бежанци заработи в Пловдив

Общностен Център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни „Компас“ бе разкрит в Пловдив, съобщиха от общинската администрация. Центърът е резултат от сътрудничеството между Фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“, благотворителна католическа организация „Каритас Витания“, Областен съвет на Български Червен Кръст – Пловдив и Фондацията за достъп до права – ФАР.
С кмета на Пловдив Костадин Димитров работим от първите часове на войната и смело мога да кажа, че Пловдив е един от градовете, който оказва най-голяма подкрепа на бежанците, каза директорът на фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“ Наталия Еллис. Тя връчи на кмета на Пловдив Костадин Димитров и на председателя на Общинския съвет Атанас Узунов благодарствен адрес за оказаното съдействие на бежанците от войната в Украйна.
„Пловдив се превръща в един от най-големите центрове, където бежанците от Украйна могат да намерят своя втори дом. Уверен съм, че на това място, с уроците по български език, с подготовката за деца, консултациите и психологическата подкрепа, те ще се адаптират бързо и успешно“, посочи кметът Димитров. 
Центърът е жизнено важно пространство за бежанците, за да изградят те своята независимост и да се впишат в обществото на този красив град, коментира представителят на Върховния Комисариат на бежанците към ООН в България Седа Кузуджу. По думите й той ще предоставя услуги и активности, които са от голямо значение за интеграцията им. По-късно тя и кметът на Пловдив Костадин Димитров обсъдиха на работна среща допълнителни мерки за адаптация на чужденците в обществото. Участие в нея взе и директорът на дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева.
Общностен център „Компас“ се ангажира да предоставя широк спектър от услуги, включително информационно консултиране, кариерни програми, курсове по български език, психологическа подкрепа, лекции, предучилищна подготовка за деца и достъп до библиотечни ресурси. Целта на центъра е да подпомогне успешната интеграция на бежанците и мигрантите в българското общество, като улесни тяхното културно и професионално включване.
Сред гостите на събитието бяха още областният управител Илия Зимбюлев и заместник-кметът по финанси Женя Петкова. 
Временният бежански център „Втори дом“ за Украйна, в който се превърна изоставената Белодробна болница в Пловдив, бе отличен от Международния институт за иновации в политика, категория социална кохезия. Община Пловдив бе сред 80-те финалисти, които се надпреварваха в осем категории за престижната оценка. Пловдив бе единственият град от България и Централна и Източна Европа, номиниран за наградата. В проекта, с който участва общината, са описани и двата дневни центъра за деца бежанци, които бяха предоставени на фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ на Наталия Елис. Именно нейната фондация се грижи за целодневното функциониране на дома, като тя е и сред основните партньори на Община Пловдив в каузата, заедно с различни представители на бизнеса. Партньор на общината са и големи международни организации, сред които Организацията на обединените нации (ООН).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари