Общо 100 милиона лева ще бъдат инвестирани в производство на електроенергия от термална вода от находището край златоградското село Ерма река

Общо 100 милиона лева ще бъдат инвестирани в производство на електроенергия от термална вода от находището край златоградското село Ерма река. Инвестицията ще направи „Минстрой Холдинг“, обяви по време на Празника на златоградското чеверме Николай Вълканов, мажоритарен собственик на добивните предприятия в Родопите ГОРУБСО. Той добави, че основен източник на работа в района на Златоград е именно ГОРУБСО.
„Дружеството има бъдеще въпреки ниските цени. През последните две години ГОРУБСО расте, развива се. Тази година има три милиона лева инвестиции и до следващите четири години ще направим ръст с 30-40 процента“, посочи Вълканов. Той припомни, че край село Ерма река има цяло езеро – 350 милиона кубика топла вода, която не се използва. До момента са направени няколко сондажа, като се предвиждат инвестиции за докарване на топлата вода до града.
„Шест милиона и половина лева са предвидени и са приети с решение на Народното събрание“, каза за БТА кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той уточни, че в Приложение 3 към Държавния бюджет е записан проект „Интегрирано използване на термоминералното находище в Ерма река – Елидже“. „Находището, което искаме да разработим и експлоатираме, е освен за балнеология, и за отопление на общински сгради, а на по-късен етап и частни“, посочи Янчев. Според него финансирането няма да е достатъчно, но е необходимо за стартиране на обекта. Останалите средства, нужни за докарване на водата и отопление на сградите, ще бъдат осигурени на по-късен етап.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари