Общо 101 монумента са включени в Областния регистър на военните паметници в Сливенско

Рекламирай в beZpartien.bg

Общо 101 монумента са включени в Областния регистър на военните паметници в Сливенско. Това съобщиха от администрацията, където се състоя заседание на Областна комисия „Военни паметници” с участието на представители на четирите общини, на Военно формирование 22220, както и представител на Областна организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса.
На територията на Община Сливен те са 49, 23 – на територията на Община Нова Загора, 18 – на Община Котел, и 11 – в Община Твърдица.
Върху тези паметници са изписани имената на 3249 офицери, подофицери и войници загинали по бойните полета в Руско-турската война, Сръбско-българската война, войните за национално обединение и Втората световна война.
През 2022 г. единствено Община Сливен е заявила нуждата от финансови средства за поддържане, възстановяване и изграждане на тези паметници, като одобрената сума от Министерски съвет е била 8100 лв., с които са извършени реставрация и подмяна на плочи в селата Бинкос, Гергевец, Младово, Панаретовци и Струпец.
Във връзка с предстоящото честване на 110 години от Балканските войни, през тази година Сливенска община е заявила средства и е предвидила възстановяване и на паметните плочи в селата Глушник, Жельо Войвода, Ковачите и Чокоба на обща стойност 5072 лв.
По време на дискусията бяха обсъдени още ремонтните дейности по паметника на 6-ти артилерийски полк, както и предстоящото честване на стогодишнината от неговото построяване. Бяха обсъдени проблемите и с вандалски прояви, сред които кражбата на веригите около паметника „Орлето“, превърнал се в един от символите на града.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *