Общо 45 финалисти са допуснати до втори тур на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“

Общо 45 финалисти са допуснати до втори тур на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“. Второто издание на единствения в момента конкурс за професионалисти в страната е в Държавна опера – Бургас, която е партньор и домакин на проявата. Българската телеграфна агенция (БТА) е медиен партньор на събитието.
Веднага след края на последната вечер от първия тур се проведе заседание на международното жури, каза за БТА примабалерината и основател на конкурса Сара-Нора Кръстева. До втори тур са допуснати 45 от тях, получили най-висок бал от оценителната комисия. На следващия етап от състезанието преминават по 15 артисти от всяка възрастова група, допълни тя. Тъй като в най-малката възрастова група участниците са петима, разпределихме останалите позиции между Група Б и С, посочи Кръстева.
В последната състезателна вечер ще бъдат избрани лауреатите. Това ще стане ясно в петък, на 5 юли, уточни примабалерината. Победителите ще бъдат официално обявени на 6 юли, когато е и галаконцертът с участието на лауреатите. На галаконцерта са потвърдили присъствие служебният министър на културата Найден Тодоров, кметът на Община Бургас Димитър Николов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, както и представители на посолствата у нас, съобщи Кръстева.
Междувременно през деня в залите на Държавна опера – Бургас се провежда и Балетна академия „Сара-Нора Мастър“, която продължава от 1 до 9 юли. В рамките на 10 дни записалите се ще се срещат с различни педагози, които наблягат на определени техники като екзерсис, класически репертоар и характерни танци. Сред преподаватели са Сара-Нора Кръстева, примабалерината, дългогодишен художествен ръководител на балетната трупа на Софийска опера и балет и основател на конкурса; примабалерината и художествен директор на балета на Националната опера и балет Марта Петкова; премиер солистът Никола Христов Хаджитанев; проф. д-р Мария (Маша) Илиева и доц. д-р Анна Пампулова.
БТА припомня, че вчера приключи първият тур от балетното състезание, което беше открито на 1 юли т.г. В рамките на двата дена се представиха над 120 участници от трите възрастови групи – от 9 до 12, от 13 до 16 и от 17 и 26 години. Преобладаващото участие е от България, но сред участниците има и млади артисти от Япония, Южна Корея, Германия, Гърция, Турция, Франция и Испания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари