Общо 450 учители и ученици от 25 училища представиха образователни иновации на регионален форум

Рекламирай в beZpartien.bg

Общо 450 учители и ученици от 25 училища се включиха в регионалния форум „Аз, ти и другите и непознатото в познатото – иновациите за позитивната промяна в образованието“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Домакин на събитието, което се провежда в рамките на Националната програма „Иновации в действие“, е Основното училище „Никола Йонков Вапцаров“ в Разград. Във форума участваха училища и представители на академичната общност от областите: Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Плевен и Враца. 11 от училищата, които представяха иновативни практики, са от Разград.
В рамките на форума се споделяха практики в четири тематични направления: дигитално предприемачество и STEM – творчество, училищна медиация – училищно посредничество и подкрепяща среда в случаи на конфликти между ученици, учители, родители, иновативни образователни технологии и ресурси, и интеркултурното образование – традиции, ценностни системи и представи за света.
Учениците участваха в работилници, свързани с традициите в Лудогорието и иновацията на училището домакин, която помага на децата да изучават забележителностите на този край, използвайки възможностите на дигитална платформа. Учениците се връщат назад във времето – от античните римляни до самобитните капанци, техните обичаи и поминък. Домакините включиха гостите в изработване на шевици, плетки и иглонабиване на вълна.
Официални гости на събитието са държавни експерти от Министерство на образованието и науката, началници и експерти от Регионалните управления на образованието, както представители на местната и централната власт.
Целта на регионалния форум е чрез мултиплициране на добрите иновационни практики, споделяне на резултати и генериране на нови идеи и продукти да продължи сътрудничеството между създадените на предходния регионален форум – Велико Търново-2023, тематични общности на иновативните училищата от Северния централен регион.
Изявата по проекта подкрепиха Регионалният исторически музей в Разград, Русенският университет „Ангел Кънчев“ и художествената галерия „Проф. Илия Петров“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *