Общо 74 досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, са образувани в Стара Загора за първите 9 месеца на 2023 година

Рекламирай в beZpartien.bg

За първите девет месеца на 2023 година в Районната прокуратура в Стара Загора са образувани 74 досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. Това съобщават от пресцентъра на институцията.  Те са за причинена телесна повреда и закана с убийство в условията на домашно насилие и за нарушена заповед за незабавна защита, издадена от съда.
„В повече от половината случаи се касае за съжителстващи на семейни начала, а след тях са инцидентите за упражнено насилие над възходящи или низходящи роднини- родители или деца“, става известно от съобщението. За същия период на 2022 г. са били образувани 65 досъдебни производства. За тези деяния са осъдени 17 лица, от които 10 са с определено ефективно наказание „лишаване от свобода“.
В Районна прокуратура-Стара Загора престъпленията, извършени в условията на домашно насилие, приключват в установените от закона срокове.
Припомняме, че днес Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената на Георги Георгиев, обвиняем за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова, постоянна мярка „задържане под стража“.
През лятото Народното събрание прие промени в Закона за защита от домашното насилие, с които се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *