Общо 79 предложения са в надпреварата за финансиране в третото издание на Програмата за граждански бюджети в Хасково

Общо 79 предложения по Програмата за граждански бюджети, която се изпълнява Фондация „ХАЛО“ в партньорство с Община Хасково, участват в онлайн гласуването за финансиране, които започна от днес, съобщи за БТА Кристина Йорданова, ръководител на проекта. Това е третото издание на програмата, чиято цел е да насърчи местните общности да работят съвместно за реализиране на своя идея. 
Инициативата “Граждански бюджети 2024” се изпълнява по проект “Права и ценности” и е финансирана от Европейския съюз и Фондация “Работилница за граждански инициативи”.
Гласуването е онлайн на специално създадената за целта платформа. В него могат да участват само хора с адресна регистрация от населеното място в община Хасково, от което е направено предложението.
Подадените проекти предложения са 83 в началото на тазгодишното издание. Допуснатите на този етап са след разглеждане от мултидисциплинарен съвет с участието на специалисти от различни сфери – журналисти, етнографи, социални експерти, юристи, архитекти, инженери и икономисти. 
От всички участващи в интерактивния вот инициативи, 18 са за град Хасково, а останалите 61 – за селата в общината, допълни Кристина Йорданова.
Както БТА писа, тази година изданието на Граждански бюджети започна на 7 март.
Резултатите от гласуването ще бъдат обявени на 10 август, а през есента на 2024 година ще се реализират най-подкрепяните от гражданите инициативи по реда на тяхното класиране до изчерпване на бюджета, като ще се реализират не по-малко от пет проекта.
В онлайн платформата гласуването ще приключи на 31 юли. Резултатите от ще бъдат обявени на 10 август, а през есента на 2024 година ще се реализират най-подкрепяните от гражданите инициативи по реда на тяхното класиране до изчерпване на бюджета. Финансиране ще получат не по-малко от пет граждански инициативи. Финансовата подкрепа за реализацията на една идея е до три хиляди лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари