Обявена е обществена поръчка за саниране на многофамилни жилищни сгради в Шумен

Община Шумен е обявила обществена поръчка за саниране на 20 многофамилни жилищни сгради, съобщи на пресконференция кметът на Шумен проф. Христо Христов.
Срокът за подаване на оферти е до 29 юли. Самата обществена поръчка е разделена на 20 позиции.
Христов припомни, че през декември 2022 г. е започнала процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, финансирана със средства на Националния план за възстановяване и устойчивост. Крайният срок за подаване на документи е бил до 31 май 2023 година. Христов посочи, че Община Шумен е кандидатствала с 32 сгради, от които одобрени към момента от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са 20 сгради.
Общата стойност на проектите, одобрени за саниране в Шумен, е 21 681 739 лева. Това нарежда община Шумен на шесто място в цяла България по броя одобрени за енергийна ефективност сгради. Само пет общини имат по-голям брой одобрени проекти за саниране – София, Пловдив, Варна, Бургас и Кюстендил, съобщи кметът на Шумен.
Той добави, че към момента няма сключено споразумение с министъра на регионалното развитие. „Целим изпреварващо да определим изпълнители на санирането на тези 20 сгради. Пускаме поръчката под условие. Идеята е да дадем възможност на максимален брой инвеститори, на фирми, свързани със строителната дейност, да кандидатстват за санирането на тези 20 обекта, като е решено нито една фирма да не може да кандидатства и да спечели в процедурата саниране на повече от две сгради“, допълни Христов.
Заместник-кметът на община Шумен по „Икономическо развитие“ Николай Колев даде информация за обособените позиции, за които участниците следва да изпълнят дейностите: разработване на инвестиционен проект във фаза „работен проект“, изпълнение на строително-монтажни работи на основание разработения и одобрен работен инвестиционен проект, упражняване на авторски надзор по време на строителството.
Обявена е и обществена поръчка, свързана с реализацията на проект „Подобряване на енергийната ефективност и модернизация на образователната среда в III Основно училище „Димитър Благоев“- Шумен по Процедура „Модернизация на образователна среда“, финансирана от Министерството на образованието и науката по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът предвижда да бъдат извършени дейности, съобразени с предписаните мерки в Доклада за енергийно обследване на сградата на училището. За целта са одобрени 3 732 000 лева. Крайният срок за подаване на оферти по процедурата е 30 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари