Обявиха частично бедствено положение в кюстендилските общини Кочериново, Рила и Бобошево заради проблеми с водоснабдяването

Проблеми с водоснабдяването наложиха обявяване на частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево, съобщиха от Областна администрация Кюстендил. Частичното бедствено положение е в сила от утре, 1 юли, и е обявено със заповед на областния управител Александър Пандурски.
Обявяването на частично бедствено положение се налага заради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на селата Смочево в община Рила; Мурсалево в община Кочериново и Слатино в община Бобошево. То касае и състоянието на Водохващане „Робовица“ и наложителните ремонтни дейности, които трябва да се извършат в спешен порядък.
Преди дни решение за обявяване на частично бедствено положение взе на заседание Областният щаб за защита при бедствия, като предложението бе подкрепено единодушно от всичките му членове. Дни по-рано, на съвместно заседание решение взеха и общинските щабове на Кочериново, Рила и Бобошево.  
Във връзка с обявеното бедствено положение се въвежда в действие Областният план за защита при бедствия и за взаимодействие с общинските щабове, считано от 10:00 часа утре, информираха още от областната администрация. Областният щаб има ангажимента да създаде необходимата междуинституционална организация за справяне с последствията от създалата се ситуация. 
Планува се да започне проектиране по основния ремонт на обект Водохващане „Робовица“. Усилията ще се насочени и към търсене съдействието на Междуведомствената комисия за осигуряване на средства.                     При необходимост ще се удължи срокът на действие на обявеното частично бедствено положение, съобразно изискванията. Вече са уведомени и всички институции, които имат отношение при извършването на аварийно-възстановителни дейности, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект Водохващане „Робовица“. 
Припомняме, че в средата на юни и община Павликени обяви, че е пред бедствено положение заради безводието.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари