Обявиха наградените в първото издание на Комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“

Журито в първото издание на Комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“ обяви носителите на наградите във форума. Наградата за цялостен спектакъл при професионалните спектакли във фестивала е присъдена на „Първият дневник“ с режисьор Елица Костова и Павел  Емилов, продукция на City Mark Art Center. Наградата за цялостен спектакъл при непрофесионалните спектакли във форума е присъдена на „Диканка“, с режисьор Мартин Киселов и Ева Данаилова, от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.
Наградата за мъжка роля във фестивала е за Любомир Желев за ролята му в спектакъла „Банкови кризи и наказания“, с режисьор Теди Москов, продукция на Държавен куклен театър – Стара Загора. Наградата за женска роля е присъдена на Мая Новоселска за ролята ѝ в спектакъла „Дабъ дешил ине“, с режисьор Теди Москов, продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Теди Москов е носител на наградата за режисура за спектаклите „Дабъ дешил ине“ и „Банкови кризи и наказания“.
Наградата за сценография е присъдена на Лиляна Петрова и Павел Илиев за работата им в спектакъла „Първият дневник“. Наградата за музика във фестивала е за Георги Георгиев за музиката в спектакъла „Седемте стола“, с режисьор Дамян Тенев, продукция на Драматичен театър – Ловеч. Наградата за дебют е присъдена на Тодор Коцев за спектакъла „Диканка“, продукция на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.
Председателят на журито във фестивала Албена Колева, актриса и дъщеря на Тодор Колев, и членовете на журито – директорът на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ Илия Виделинов и драматургът Десислава Василева, коментираха на пресконференция първото издание на фестивала в Шумен.
Виделинов каза, че има нужда от такъв фестивал в Шумен. Самото обръщане към пълнокръвния образ на Тодор Колев, какъвто нямаме днес, но можем да имаме утре, е едно изпитание, чрез съчетаването на комедията и трагедията, каза директорът на шуменския театър.
„Важно е да черпим вдъхновение от Тодор Колев, от начина му на работа. Тодор Колев е българският Чаплин. Билетите за почти всички представления в програмата на фестивала бяха изкупени. Това говори за нуждата на публиката за този фестивал“, каза Виделинов. „Многопластови са жанровете, хората имат необходимостта да се посмеят, а покрай това да получат и провокация“, каза още той.
Албена Колева добави, че баща ѝ Тодор Колев е бил скромен човек, който не се взема на сериозно, но фестивалът е важен не толкова за него, колкото за младите хора, които могат да се сетят за него през филмите му, за това, че той беше много голям театрален актьор. В театъра той направи едни от най-големите си роли, каза тя. Колева добави, че не би казала, че Тодор Колев е бил само комедиен актьор. Комедията и драмата съществуват ръка за ръка. Често нещо, което изглежда драматично, от друг ъгъл може да ни изглежда смешно, каза Колева. Тя добави, че е родена в Шумен, че този град е бил любим на Тодор Колев и че той би се зарадвал, че фестивалът се провежда в Шумен.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари