Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи и през следващите месеци, посочва в доклад доц. Ангел Кунчев

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи и през следващите месеци. Това се посочва в доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, на чиято база по-рано днес беше издадена заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки. Докладът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.
Причините за епидемичното разпространение са рязкото нарастване на броя на заболелите и силно заразният характер на причинителя, посочва доц. Кунчев. Изчислената моментна заболяемост от коклюш в страната неколкократно надвишава фоновата годишна заболяемост през последните 40 години. Най-висока заболяемост от коклюш се отчитат в София–град, Софийска област и в област Кюстендил, а най-малко регистрирани случаи има в областите Добрич, Пазарджик и Хасково, се допълва в доклада. В областите Габрово, Силистра и Смолян все още не са съобщени случаи на коклюш.
Най-висока е заболяемостта от коклюш сред децата под едногодишна възраст, следвани от децата на възраст 10-14 години. Регистрираните случаи на коклюш сред хора над 20-годишна възраст са 62, се добавя в доклада. От всички хоспитализирани – 92-ма пациенти, 41 са деца под една година, като при 13 от тях са регистрирани усложнения.
Сред заболелите от коклюш пациенти 50 деца са без нито една имунизация, а други 20 деца са с незавършена основна имунизация. От тези общо 70 деца 40 не са навършили една година. 
Без данни за имунизации са 60 от болните, като 49 от тях са на възраст над 20 години. С редовни за възрастта имунизации са 351 души или 60% от докладваните случаи на коклюш.
Източник на инфекцията при коклюш е болният с типично или атипично протичане, като през първите дни на заболяването се отделят най-голямо количество бактерии. Заразността е много висока, като може да достигне до 75-90% (почти всички контактни лица могат да заболеят от коклюш). В проучвания е установено, че едни болен може да зарази до 15-17 други лица, допълва в доклада си доц. Кунчев. 
В Държавен вестник вчера бяха обнародвани промени в Наредбата за имунизациите в Република България, с която е разширен обхватът на препоръчителната имунизация срещу коклюш в страната. Промените предвиждат задължителното ваксиниране на бебета да може да се извърши при навършване на шестседмична възраст, както и препоръчително ваксиниране на бременните жени в 27-36 гестационна седмица. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари