Очаква се парламентът да изслуша председателя на НСИ във връзка с показатели, свързани с действията на правителството за приемане на еврото

Рекламирай в beZpartien.bg

Парламентът ще изслуша председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов във връзка със статистическите показатели, имащи отношение към предприетите действия на правителството на Република България за приемане на еврото и влизане в еврозоната. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание, публикувана на сайта на институцията.
Вносители са народните представители от „Възраждане“ Петър Петров и Маргарита Генчева.
Министерството на финансите (МФ) публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България, съобщиха от ведомството вчера. 
Целта на законопроекта е да осигури безпроблемното въвеждане на еврото в България и да повиши прозрачността и информираността за процеса на приемане на единната европейска валута в страната, се посочва в мотивите към документа. От МФ информират, че крайният срок за получаване на становища е 24 април.
Очакваме тази година България да покрие критерия за инфлацията и през 2025 г. да влезем официално в еврозоната,  каза министърът на финансите в оставка Асен Василев по-рано този месец. Тогава той посочи, че от разговорите с председателя на Еврогрупата, с Европейската централна банка и с Европейската комисия става ясно, че всички очаквания и модели са България да покрие критерия за инфлацията тази година. Въпросът е дали ще е през юни, септември, октомври или ноември, това са различните модели, които различните институции са дали, отбеляза министърът като припомни, че това е единственият критерий, който остава засега непокрит за приемането ни в еврозоната. 
Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично, каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.
Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет основателно, тъй като това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по трансакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на инвестиции в страната, каза Георгиева. 
В проектопрограмата на парламента е и Национална стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2034) с проект на решение.
Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, а на второ – промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. В проекта на дневен ред е също така първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.
Проектопрограмата включва законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) относно подновяване определянето на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, Република България, подписано на 11 ноември 2023 г. Очаква се депутатите да разгледат на второ четене промени в Закона за администрацията.
Първа точка за петък в проектопрограмата е изслушване на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова относно рекламни съобщения, свързани с хазартни игри в радиото и телевизията. Предвиден е и редовен парламентарен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *