Очаква се в 20:30 часа да бъдат изгасени светлините на обществени и жилищни сгради в България като част от инициативата „Часът на Земята“

Рекламирай в beZpartien.bg

Очаква се в 20:30 часа за един час да бъдат изгасени светлините на обществени и жилищни сгради в различни население места в България като част от инициативата „Часът на Земята“, съобщиха организаторите на събитието –Световният фонд за природата WWF.
Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 ч. и 21:30 ч. Сред тях са Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята на св. София, Националната и Градската художествени галерии, паметникът на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други. 
От природозащитната организация припомнят, че мотото на инициативата тази година е „Връзката между човека и реката“, а фокусът „Подари природа. За нашето бъдеще“ насочва вниманието върху неразривната връзка между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации. 
Тази година за първи път у нас „Часът на Земята“ ще бъде отбелязан с две благотворителни кинопрожекции на анимацията „Кунг-фу панда 4“. Прожекциите ще се състоят точно в навечерието на „Часа на Земята“ на 23 март – първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората –  в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома, отбелязват от природозащитната организация.
От WWF припомнят, че всеки може да стане част от каузата, като подари час на природата с различни дейности, щадящи околната среда.
В момента България е на четвърто място в света и първо в Европа по подарени часове с над хиляда часове за планетата от българите, пишат още еколозите. След „Часа на Земята“ WWF ще изтегли на случаен принцип десет от участниците в природозащитните инициативи и те ще получат тематична награда. 
Според оценките на учените природните екосистеми гарантират живота на Земята, като ни осигуряват услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, казват от организацията. За да имаме възможността да ползваме ресурсите на природата обаче, трябва на първо място да умеем да я опазваме и да се адаптираме към нейните специфики. Колкото по-близо живеем до природата, толкова по-осезаемо ни се налага да се приспособяваме към нейните особености, напомнят от WWF.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *