beZpartien

Очаквам напредък по премахването на граничния контрол по суша за България и Румъния в края на тази или началото на 2025 г.

Рекламирай в beZpartien.bg

Очаквам решение за това България и Румъния да могат да се просъединят към Шенген и по суша след изборите за Европейски парламент, каза заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в отговор на въпрос на БТА в Европарламента в Страсбург.
Това не би трябвало да се случи много след този политически цикъл и според мен трябва да се очаква напредък в края на тези година или в началото на следващата, каза още Схинас.
Смятам, че направеното от България и Румъния по отношение на присъединяването им към Шенген надмина това, което се очакваше от тях, отбеляза зам.-председателят на Еврокомисията. 
Първата стъпка за присъединяване по въздух и море е важна и това де факто представлява влизането на двете страни в Шенген. В тази връзка не разбирам „мрънкането и оплакването в двете страни, сякаш това не е важна стъпка“. Предприетите решения (за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство) представляват важна стъпка и само след няколко седмици ще видим и резултатите от тях, в края на март (когато пътуванията по въздух и море от и до двете страни и другите страни членки на Шенгенското пространство ще се извършват без паспортен контрол), допълни Схинас.
Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон също коментира пред БТА, че от 31 март България и Румъния ще бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство (в края на 2023 г. беше договорено това да стане само по въздух и море, бел. ред.) Двете страни ще трябва да прилагат всички шенгенски споразумения, които ще се отнасят и за тях самите. 
Границите между тях и останалите държави членки на Шенгенското пространство ще бъдат смятани за вътрешни граници, а не външни за Шенген. За мен остава основен приоритет граничният контрол между България и Румъния и между останалите страни членки да бъде решен преди края на моя мандат (есента на тази година, бел. ред.), допълни еврокомисар Йохансон. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *