Очакваме ръст от около 15 на сто на туризма в България през това лято, каза служебният ресорен министър Евтим Милошев

Основно искане на туристическия бранш преди началото на летния туристически сезон е капацитета на нашите консулства, особено в Централна Азия, където основно се случва набирането на работници от трети страни за нуждите на сектора, да повишат капацитета си. Разговори са водени и считаме, че това е постижимо. Това обяви пред журналисти в курортния комплекс „Слънчев бряг“ служебният министър на туризма Евтим Милошев. По думите му, друга важна тема за бранша е измененията и допълненията на Закона за чужденците в България. 
„В момента тече дебата в Народното събрание. Това ще бъде най-добрия знак от народното представителство към сектора, ако този закон бъде приет. Трето важно нещо е Наредбата за водно-спасителната дейност. Тя е приета от Министерски съвет на 7 април тази година. В нея са заложени много изисквания, за които сектора все още не е готов. Не говорим за това дали са адекватни, каква е целта. Молбата на сектора е, ако е възможно изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се това ще създаде правен казус, защото тази наредба е приета, а предходната вече няма действие“, каза министърът. Той добави, че ще обсъди темата със служебния министър на здравеопазването Д-р Галя Кондева. Милошев каза още, че очаква възнагражденията в туристическия сектор в страната да бъдат повишени с около 20 на сто, на всички нива в сектора. 
„Туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в този сектор. Добрата новина е, че за поредна година ще има повишаване на възнагражденията. Сезонната работа е нещо, което е важно за сектора“, добави служебният ресорен министър. В Слънчев бряг той добави, че се очаква ръст в броя на туристите през тази година. „Очакваме ръст от около 15 на сто на туризма в България. Армения, Косово и Узбекистан са новите пазари, които очакваме да видим по българското Черноморие. Очакваме ръст на пазар Великобритания около 15 – 20 на сто. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелските туристи няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, така че очакваме туристи и от Израел“, допълни Милошев.  
Днес той е провел работни срещи с представители на общини от Южното Черноморие, на които е обсъдена готовността на местните власти, институции и бизнеса за предстоящите летен туристически сезон. Тази вечер министър Евтим Милошев ще участва в церемония по връчване на награди за победителите в Националното състезание по професии 2024, чийто символичен домакин е Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна. На 26 и 27 април Милошев ще бъде в градовете Велико Търново и Търговище, като фокусът на срещите му там ще бъде поставен върху развитието на регионите и културно-историческия туризъм. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари