Около 1500 декара са планирани за залесяване на територията на Североизточното държавно предприятие

Рекламирай в beZpartien.bg

Планирани са около 1500 декара за залесяване и създаване на нови гори на територията на Североизточното държавно предприятие (СИДП) през тази година, съобщи на пресконференция днес директорът на предприятието инж. Симеон Давидков. На брифинга присъства и директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Шумен инж. Емил Гелов. 
„През 2023 г. сме отчели близо 2000 декара залесявания, включително по европейски програми. Тази година работим по нова европейска програма за подпомагане на естественото възобновяване на горите. Най-много залесявания се извършват в област Добрич. Там имаме проблем с горите, създадените пояси започват масово да изсъхват, а ние започваме масово да ги възстановяваме“, отбеляза инж. Давидков. 
„В цялото Североизточно държавно предприятие на година ползваме около 617 000 плътни кубически метра дървесина, а прирастът е към 900 плътни кубика дървета. Ползваме дървесина само от местата, където се налага да се подобри състоянието на гората“, посочи Давидков.
Общо 1563 декара с нови гори ще се появят тази година на територията на Североизточното държавно предприятие. През миналата година лесовъдите на предприятието са създали 1741 декара с нови гори, като 1126 от тях са финансирани от Оперативна програма „Околна среда“, уточниха по-късно от пресцентъра на СИДП. 
Нуждите на местното население с дървесина са задоволени и през тази година, като сме намалили цените на дървесината за физически лица в малките населени места. „Всички физически лица могат да получат дървесина на по-ниски цени, но трябва да се запишат в кметството, кметът да състави списък и да го представи пред нас“, каза още инж. Давидков. 
Директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов съобщи, че има значителен спад на нарушенията, констатирани от горските служители. „С около 30 процента са намалели съставените актове, от около 300 броя през 2022 г. на около 200 през 2023 г. Причина за това са сериозните мерки, предприети от СИДП и горските стопанства за задоволяване на нуждите на населението със законна дървесина. През миналата година бяха повишени десет пъти глобите за сеч и съхранение на незаконна дървесина – от 50 на 500 лв. Това се оказа добър възпиращ фактор за незаконните действия в горите“, коментира Гелов.
По думите му нарушенията в Шуменско са значително по-малко, отколкото в Търговищко, като съотношението е около 80 към 20 на сто. Инж. Гелов допълни, че горите в териториалния обхват на Регионалната дирекция, който включва Шуменска и Търговищка област, са в добро състояние, като към момента в тях не са установени вредители и огнища на болести. 
След пресконференцията служители на СИДП и журналисти залесяваха с дръвчета около детска площадка в района на Информационния център на Паметник „Създатели на българската държава“ на Шуменското плато. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *