Около 30% от работещите в Силистренско получават минимална работна заплата, съобщиха представители на КНСБ

Около 30% от работещите в Силистренско получават минималната работна заплата. Това каза пред представители на медиите вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Тодор Капитанов. Той, заедно с другия вицепрезидент на конфедерацията- Огнян Атанасов, бяха в града, за да представят националната кампания на КНСБ „По-високи доходи с твоя синдикат“.
Капитанов допълни, че в резултат на кампанията кметът на община Силистра е уважил исканията на синдикатите за увеличаване на заплатите в администрацията с между 8 и 10 процента. Според него липсата на кадри и на мотивация на хората да заемат дългосрочно работни места са сред основните проблеми за работодателите в региона.
„Фирмите страдат от липса служители на всяко едно ниво. Ние даваме сигнали от няколко години, че до тук ще се достигне. Работодателите в момента са готови да предлагат дори това, което е екстра от предвидените бюджети за заплати, само за да привлекат подготвени кадри. В момента служителите са тези, които диктуват правилата, и това, което се опитваме да кажем е, че е крайно време, за един и същ труд българските работещи да получават сходно възнаграждение с тези от Западна Европа. Това е нещо, което ще бъде регулирано в законодателството до средата на 2026 година“, каза Капитанов.
Според представителите на КНСБ отсега трябва да бъде заложено в следващия бюджет реално увеличение на заплатите с от 12 до 15 %.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари