Около 50 са професионалните гимназии в Североизточна България с дуално обучение, партньори са им над 100 фирми, каза министър Цоков

Рекламирай в beZpartien.bg

Около 50 професионални гимназии в Североизточна България предлагат дуално обучение, като партньори са им над 100 фирми, каза днес в Шумен министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред участниците във форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“, организиран от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В разговора участват премиерът акад. Николай Денков и министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева.
Развитието на дуалното обучение е ключов приоритет, посочи Цоков. По думите му се подготвят законови промени за професионалното образование, които ще осъвременят списъка с професиите. 2023 е обявена за година на уменията и трябва да се поздравим, че страната ни има стратегия за развитие уменията на младежите, която ще бъде претворена в секторните политики, допълни министърът.
Цоков припомни, че за т.нар. „Образование 5.0“ е много важна връзката с бизнеса. Той уточни, че това е валидно и за висшето образование. Като приоритет министърът посочи ефективната връзка между науката и бизнеса, повишаването на ролята на висшите училища като фактор за регионално развитие, създаването на консорциуми с участието на бизнеса. Акцент трябва да бъде и създаването на фирми и производства, свързани с науката, каза още Цоков. Министърът допълни, че се работи по въвеждането на дуално обучение във висшето образование, което ще помогне за интегрирането на образованието с науката и бизнеса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *