Около 560 милиона лева са инвестициите на търговските вериги в Североизточния район на развитие

Около 560 милиона лева са инвестициите на модерната търговия през последните години в Североизточния район на развитие. Това каза днес изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Николай Вълканов при представянето на проучването „Роля и социално-икономически принос на модерната търговия в България с акцент Североизточен регион“ на Института за пазарна икономика (ИПИ), проведено по инициатива на СМТ. Той обясни, че откритите работни места в много конкурентна търговска среда са около 2000.  
Старши изследователят в ИПИ Петър Ганев, който представи изследването, допълни, че членовете на сдружението имат 80 магазина в региона, като 45 от тях са разположени във Варненска област, от които 40 в областния център. В община Варна се наблюдава солидно присъствие както на хранителни, така и на нехранителни вериги, като областта е в топ 3 с обекти на членове на СМТ в страната. В областта покритието на членове на сдружението е 10 обекта на 100 000 души население.
Според данните от изследването, членовете на организацията осигуряват 0,5-0,8 процента от всички работни места в частниия сектор в областите в региона, като във Варна те са 0,8 на сто. Петър Ганев обобщи, че изследването е обхванало близо 70 отделни хранителни и нехранителни вериги.
СМТ обединява едни от най-големите търговски вериги с над 750 обекта и над 24 000 служители в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари