НачалоКултураОмара Портуондо, "първата дама" на Buena Vista Social Club, с прощален концерт...

Омара Портуондо, „първата дама“ на Buena Vista Social Club, с прощален концерт в София

Една от последните отломки от легендарните Buena Vista Social Club, гранд дамата на кубинса музика Омара Портуондо, ще изнесе поредния си – и последен – концерт в . Шоуто на 12 юни в зала 1 на НДК е част от нейното прощално Vida (живот). Билетите вече се продават в мрежата на ticketstation.bg, като те са от 66 до 140 , пише segabg.com.

Плодотворната кариера на кубинската певица продължава повече от шест десетилетия. През 2009 г. тя получава латино „Грами“ за албума си Gracias, като е първият кубински изпълнител, печелил тази престижна награда. През 2021 г. Омара е удостоена с наградата Songlines Pioneer Award, a през 2022 г. – изнася концерти в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк и оглавява Световния музикален в Осло. Въпреки че певицата е вече 92-годишна (!) неизчерпаемата ѝ енергия продължава да впечатлява критиката и публиката. Заради възрастта си тя отдавна пее седнала, но през 2023 г. планира да посети Мексико, Бразилия, и Европа.

Израсла в Хавана, на 15 г. Омара започва да работи като танцьорка в кабаре „Тропикана“, където сестра ѝ е певица. Силата ѝ обаче се оказва пеенето и кариерата ѝ се развива в женската формация Cuarteto D’Aida. По това време квартетът подгрява звезди като Бени Море, Едит Пиаф, Бола де Ниеве и Нат Кинг Кол, а клуб „Тропикана“ е в своя пик. В кризисната точка от американско-кубинските отношения през 60-те сестра ѝ и много други музиканти остават в Маями. Но Омара решава да се върне в Куба. След 1967 г. се изявява като солов артист. И тъкмо когато се очаква да намали темпото поради реднала възраст, Buena Vista Social Club слага отпечатък върху кариерата и целия ѝ живот. Едноименният филм на Вим Вендерс предизвиква фурор, а Салман Рушди нарича 1999 година „лятото на Buena Vista“. Следват записи, турнета, звездни сътрудничества…

Buena Vista Social Club – двайсетте музиканти, които записват с Рай Кудър и Ник Голд от World Circuit легендарния едноименен албум, изнасят само два концерта през 1998 г.: в театър „Каре“ в Амстердам и в нюйоркската зала „Карнеги Хол“. Компай Сегундо, Ибрахим Ферер, Рубен Гонзалес, Мануел Галбан, Пио Лейва, Омара Портуондо, Мануел „Пунтилита“ Лицеа, Елиадес Очоа и останалите никога не се събират за трети път в пълен състав на сцената, но те са заедно в документалния филм, номиниран за „Оскар“, който превърна а във феномен и визитна картичка на кубинската музика. Причините са разбираеми: повечето от тях са на преклонна възраст (доайенът Сегундо е на 89 г. по време на записите); скоро след успехите започват да валят и некролозите им.

Това не попречи културният феномен да се разрасне и превърне в доходен бизнес: само у нас след премиерата на филма са се провели двайсетина концерта с името „Буена виста“. Повечето от тях, разбира се, бяха само минали покрай „социалния клуб“. Но някои се запомниха: на Ибрахим Ферер през 2004 г. (само година преди та му), незабравима вечер, билетите за която бяха разграбени седмици по-рано. Година след него дойде и Омара Портуондо, пищната „първа дама“ на Buena Vista Social Club. Тя взе участие и в т.нар. Adios Tour през 2011 г., където на сцената с нея бяха още четирима от ветераните, а през 2017 г. изнесе още един концерт на българска сцена.

Сега кубинската звезда, пяла двукратно на „Златния Орфей“ през 70-те (единия път песен на Лили Иванова) и близка приятелка с Йорданка Христова, отново ще се завърне у нас. 12 юни е може би последната възможност да се докоснем до една ера, чиито завеси бавно и елегантно се спускат, оставяйки публиката в напразно очакване на бис.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО