Опасни за птиците електрически стълбове бяха обезопасени в кърджалийското село Сватбаре

Обезопасени бяха шест електрически стълба след дадено предписание от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково до „Електроразпределение Юг“, Клиенски енергоцентър Кърджали, съобщават от Инспекцията. 
Оттам допълват, че опасните за птиците стълбове се намират в землището на кърджалийското село Сватбаре. На всички конструкции за пренос на електроенергия – пет стоманобетонови и един стоманорешетъчен, са поставени изолационни материали, с което напълно е предотвратен рискът за загиване на птици от токов удар.
Поводът за издаване на предписанието е сигнал от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) относно загинал от токов удар египетски лешояд. Птицата е открита от екип на природозащитното сдружение благодарение на поставен GPS предавател. Загиналият египетски лешояд е излюпен и отгледан в Зоопарк София и освободен през 2021 г. в дивата природа на Източни Родопи. През тази година птицата е достигнала полова зрялост и се е завърнала в района, за да гнезди. Тялото на египетския лешояд е открито в непосредствена близост до електрически стълб със следи от токов удар.
По информация на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), необезопасените стълбове от електроразпределителната мрежа са причина за загиване на десетки видове птици всяка година, сред които царски орли, лешояди, щъркели и по-малки видове, като врани и соколи.
Именно затова БДЗП работи активно с електроразпределителните компании в страната за смекчаването на тази заплаха. В сътрудничество с Електроразпределение Юг/EVN в Югоизточна България досега са изолирани няколко хиляди стълба. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари