Оперната прима Соня Йончева и „Тоска“ на Пучини завладяха публиката на Античния театър в Пловдив

Оперната прима Соня Йончева отново се завърна в родния си Пловдив с бляскава концертна гала с операта “Тоска” от Джакомо Пучини. Хиляди аплодираха на Античния театър Иван Момиров, Деян Вaчkoв, Божидар Божкилов, Евгени Aрабagжueв, Борис Кучков, Hukолай Бачев, Калоян Георгиев, Оркестъра и хора на Държавна опера – Пловдив. 
Поради непредвидени обстоятелства, диригентът Доминго Хиндоян не присъства на концерта. Зад диригентския пулт бе Кръстин Настев. Галаконцертът „Тоска“ е посветен на 70-годишнината от създаването на Държавна опера – Пловдив и 100 години от смъртта на Джакомо Пучини. 
Спектакълът по трагичната любовна история на Флория Тоска и Марио Каварадоси се ражда в мислите на Соня Йончева преди година, сподели певицата. Играя ролята по целия свят и нямаше как да не я споделя с вас, каза след концерта примата. 
На античната сцена Йончева връчи символично ваучер за безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на пловдивската опера през 2024 година на учениците в Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив. За мен като кауза е много важно младите хора, както аз съм имала привилегията, да бъдат в залата и да се учат от прекрасните музиканти от пловдивската опера, каза примата. Посланието й към бъдещите музиканти и артисти на Пловдив бе: „Вие и културата сте бъдещето“. Инициативата е съвместна с ръководството на Опера Пловдив.
Йончева поздрави първата цигулка на Пловдивската Опера Виеслав Новак, за който след повече от 40 години на сцената, концертът „Тоска“ бе последният в кариерата му. Капелмайсторът излиза в пенсия. Примата отправи пожелания и към учителя си Гаро Балтаян, който тази година отбелязва 90-годишнината си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари