Опитваме се да издърпаме Кампания 2024 с един месец по-рано, каза земеделският министър Георги Тахов в Стара Загора

Опитваме се да издърпаме кампанията по директни плащания с един месец по-рано от това, което беше през миналата година. Това ще бъде добре както за земеделските производители, така и за служителите в Държавен фонд „Земеделие“, които ще трябва да изплащат необходимите субсидии по тези интервенции. Това съобщи в Стара Загора министърът на земеделието и храните Георги Тахов, който присъства на откриването на 16-ото издание на на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО. Той посочи, че от края на този месец ще се приемат заявления за подпомагане. През миналата година заявления се приемаха до 25 юли, а сега амбицията ни е да приключим до 24 юни, заяви още министърът.
Кампанията беше открита на 26 април, а Министерството на земеделието и храните има готовност още в края на май тази година да обнародва всички наредби, свързани с кампанията за директни плащания за 2024 г. Това означава, че веднага след това ще бъдат активни всички функционалности в Системата за електронно управление (СЕУ) за очертаването и затварянето на заявленията. Много скоро ще бъде качена и последната наредба, с която ще се регламентира точното кандидатстване през СЕУ. От началото на кампанията на 26 април досега в тази система са декларирани 9000 заявления, 7000 от които са за площи от над 1 млн. хектара (10 млн. декара), стана известно от думите на министъра.
Също в края на май се очаква окончателното одобрение от Европейския съюз и на първото изменение на Стратегическия план. Веднага след това ще бъдат изработени и насоките за кандидатстване. Общият бюджет по тях, за който ще се кандидатства през тази година, е 160 млн. лв.
Земеделският министър съобщи, че за целия период 2014-2020 година по Програмата за развитие на селските райони по подмярка „За инвестиции в селските стопанства“ са сключени над 3400 договора, като общият размер на одобрените разходи е над 3,250 млрд. лева.
Основният лост в отрасъла в новия програмен период 2023-2027 година е Стратегическият план за развитие на селските райони, по който продължаваме работа по неговото прилагане. Целта там е интервенциите от него да подкрепят устойчивото развитие на нашето земеделие. В края на месец май се очаква да получим одобрение по първото изменение на стратегическия план, след което се ангажираме да разработим насоки, по които да се определят условията за кандидатстване по изпълнение на отделните интервенции, каза още Георги Тахов. Той подчерта, че все още е в действие Програмата за развитие на селските райони, по която ще бъдат отворени два приема, единият през месец юни за инвестиция в земеделските стопанства/преработка или маркетинг на земеделски продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари