Определенията “хубаво“ и “лошо“ време не съществуват за синоптиците, каза д-р Красимир Стоев от НИМХ

“Определенията “хубаво“ и “лошо“ време не съществуват за синоптиците”, каза на по време на своята презентация пред ученици и учители “Прогнозата за времето в ежедневието ни‘‘ гл. ас. д-р Красимир Стоев в първия ден от Софийския фестивал на науката, който се провежда от днес до 12 май в “София Тех парк“. 
Целта на неговата презентация беше да представи накратко процеса на правене на прогнозата за времето в НИМХ, както и да потърси отговор на въпроса “как правилно да бъде разбрана тя‘‘.
Д-р Красимир Стоев завършва Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски“, специалност Метеорология. От 2006 година е синоптик в НИМХ. Споделя, че още от 6-годишна възраст мечтата му била да стане синоптик.
“Историята не е в състояние да отговори на това кой пръв е задал въпроса “какво ще бъде времето утре“, макар че първата книга по метеорология е написана преди 2000 години“, отбеляза д-р Стоев.
Синоптикът припомни, че на 6 май 1956 г., преди 68 години, е издадена първата гражданска прогноза за времето.
Д-р Красимир Стоев разказа как преминава един работен ден за дежурен синоптик в НИМХ, както и за задълженията, които той има при изготвянето на прогнозата за времето. “Всеки ден се издава краткосрочна прогноза, която е с продължителност до 48 часа, всеки ден има и седмична прогноза – от 48 до 168 часа, както и дългосрочни прогнози – два пъти в месеца. На 15-то число се подготвя петнадесетдневната прогноза, а в края на месеца – месечната прогноза за времето”, обясни д-р Стоев.
Специалистът отбеляза, че в България са разположени 48 синоптични станции, като всяка една предава информация за това какво е времето в момента на всеки три часа. “Синоптиците са като лекарите – ако не се направи добра диагноза, естествено и прогнозата след това няма да е с добро качество‘‘, уточни д-р Стоев.
Той разказа на присъстващите, че най-важната прогноза е тази за опасни метеорологични явления, която се издава от дежурния синоптик по “Опасни явления‘‘.
В рамките на своята презентация д-р Стоев представи на живо прогнозите за времето за 9-ти и 10-ти май, а след това и прогнозата за периода в дните до 18-ти май.
Красимир Стоев обясни, че най-важното нещо в началото на едно дежурство на синоптик е в рамките на 10/15 минути, след като се е запознал с анализа на моментното състояние на времето, да отвори картата, за да проследи къде са центровете на ниско и високо атмосферно налягане във височина.
Синоптикът допълни, че основната задача на синоптика е да преведе всички карти, които разчита на разбираем език, за да може прогнозата след това да бъде разбрана от хората, които я гледат по телевизията или слушат по радиото.
В края на презентацията си д-р Стоев покани ученик да опита да представи прогнозата за времето; представи накратко сайта на НИМХ, от който хората могат да се информират най-точно и прецизно за прогнозата за времето и предостави възможност на всички желаещи да зададат своите въпроси.
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е основан през 1890 г. и е водеща организация, която издава ежедневните прогнози за времето и предупрежденията за опасни и особено опасни метеорологични явления в полза на държавните и общинските структури; националните радиа и телевизии, и други електронни медии. 
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари