НачалоСвят"Оръжия, оръжия и още повече оръжия": историческата визита на Зеленски в САЩ

„Оръжия, оръжия и още повече оръжия“: историческата визита на Зеленски в САЩ

Украинският Володимир Зеленски – чийто медиен талант и сурово поведение му помогнаха да привлече света към каузата на – кацна с американски военен самолет във военновъздушната база „Андрюс“ след пътуване, организирано тайно поради съображения за сигурност, пише БГНЕС, цитирайки АФП.

Законодателите сравниха пътуването му с коледната поява на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 г., дни след о адението на Япония над Пърл Харбър вкарва във Втората световна война. „За мен е особено вълнуващо да приветствам един героичен лидер пред Конгреса по време на война – в момент, в който демокрацията е поставена на карта“, заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, защитник на Украйна, чиято покана към Зеленски е едно от последните ѝ действия преди републиканците да поемат контрола.

Американската столица беше украсена в цветовете на украинското знаме, които се съревноваваха с коледната украса. Извън Белия дом телевизионни камери от цял свят бяха дошли да запишат посещението на военния лидер – първото му пътуване извън страната, откакто нахлу точно преди 300 дни. Президентът Джо Байдън посрещна Зеленски топло в Овалния кабинет на Белия дом, а навън в мразовитото време поддръжници на Украйна се наредиха до бариерите за сигурност, за да изразят подкрепата си. Ярема, 17-годишна украинска студентка в САЩ, беше увита в украинското знаме и се надяваше да види Зеленски, както и да посети града. „Исках да покажа подкрепата си към нашия президент и подкрепата си към Украйна“, каза той. Запитан какво трябва да поиска Зеленски от Байдън, Ярема отговори: „Оръжия, оръжия и още повече оръжия.“

35-годишният Бахтияр Мендибай, който пътува близо час с децата си от дома си във Вирджиния до Белия дом, заяви, че не може да пропусне събитието. С едната си ръка той държеше детска количка, а с другата – плакат, на който Зеленски призовава за повече оръжия. „Днес съм тук, за да поздравя най-великия жив човек“, каза роденият в Казахстан, който подобно на Украйна е бивша част от Съветския съюз и все още е под значително руско влияние. „Украинците, те се борят за всички, включително и за моята страна, за моя народ. Искам да кажа, че те се изправят срещу руския империализъм“, каза Мендибай, който от 10 години живее в Съединените щати.

Зеленски изрази благодарност за подкрепата на САЩ и получи обещания за още, включително за нови системи за противоракетна отбрана. Зеленски запази характерната си военна униформа, а президентът Джо Байдън постла червен килим, като нежно сложи ръка на рамото на военния лидер пред Белия дом. „Ще продължим да укрепваме способността на Украйна да се защитава, особено въздушната отбрана“, каза Байдън на Зеленски, докато седяха до камината в Овалния кабинет. Президентът Владимир „се опитва да използва зимата като оръжие, но украинският народ продължава да вдъхновява света“, каза Байдън. „Искам да кажа това искрено – не просто вдъхновяват нас, а вдъхновяват света със своята смелост и с това как са избрали решителност за своето бъдеще“, допълни Байдън.

В Белия дом Зеленски благодари на Байдън за „голямата му подкрепа и лидерство в цяла Европа“. Зеленски връчи на Байдън награда, която му е била дадена от „истински герой“ – капитан на ракетна система HIMARS, която променя правилата на играта на бойното поле. „Той каза, дайте го на смелия президент“, заяви Зеленски. По време на пресконференцията украинският президент зае твърда относно връщането на всички територии, завзети от руските сили, а Байдън от своя страна заяви, че Киев никога няма да остане сам. Байдън също така даде ясно да се разбере на Зеленски, че има граници за вида подкрепа, която може да бъде предоставена на Киев, без да се рискува разделение сред съюзниците му. „Борбата на Украйна е част от нещо много по-голямо“, каза Байдън на съвместна пресконференция със Зеленски до себе си, като обеща, че Съединените щати ще окажат подкрепата си срещу „руската агресия“ „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Зеленски, който говореше предимно чрез преводач заяви, че няма да бъде тласкан към споразумение, което оставя украинска територия – част от която Москва твърди, че е анексирала – в руски ръце. „За мен като президент „справедливият мир“ е безкомпромисност по отношение на суверенитета, свободата и териториалната цялост на моята страна; възмездие за всички щети, нанесени от руската агресия“, каза той. Украинският лидер също така изрази благодарността си към Вашингтон за съгласието му да предостави модерната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ като част от военната помощ на стойност 1,85 млрд. долара, обявена паралелно с посещението му. Байдън заяви, че е уверен, че западният съюз в подкрепа на Украйна ще остане единен. „Изобщо не се притеснявам за задържането на алианса“, каза Байдън. „Чувствам се много добре по отношение на солидарността и подкрепата за Украйна.“

Пред Конгреса Зеленски благодари на „всяко американско семейство“ в емоционално, но предизвикателно обръщение. То имаше за цел да се противопостави на нарастващия скептицизъм по отношение на американската военна помощ, докато войната се проточва през новата година. „В това специално Рождество Христово искам да ви благодаря, на всички вас. Благодаря на всяко американско семейство, което цени топлината на своя дом и желае същата топлина на другите хора“, каза той на депутатите, които го дариха с продължителни овации, докато влизаше в залата на Камарата на представителите. Конфликтът започна да отстъпва от заглавията на вестниците в Съединените щати, като краят на сраженията не се вижда, а републиканците, които поемат Камарата на представителите през януари, показват признаци на отслабване на решимостта.

В речта си, определена от американските като най-важната в кариерата на Зеленски, той заяви, че страната му никога няма да се предаде, като добави: „Украйна е жива и рита“. Но той призова законодателите – много от които бяха облечени в синьото и жълтото на украинското знаме – да направят повече за страната му през жесите зимни месеци, като помоли за повече оръжия и финансова помощ. „Имаме артилерия. Благодаря ви. Достатъчно ли е това? Честно казано – не съвсем“, каза той в един откровен момент, който развали досегашната оптимистична атмосфера, а думите му бяха придружени от няколко спонтанни аплодисмента.

Зеленски подари на депутатите украинско бойно знаме, подписано от войници от обсадения град Бахмут. Тази седмица Конгресът е на път да одобри допълнителна военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 45 млрд. долара, като част от годишния законопроект за финансиране в размер на 1,7 трилиона долара, с което общата помощ от САЩ ще надхвърли 100 млрд. долара. Украинският лидер призна тежестта на историята, която тегне над Съединените щати, като заимства от 32-ия президент Франклин Д. Рузвелт, когато каза на Конгреса: „Американският народ със своята справедлива мощ ще стигне до абсолютна победа“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО