НачалоСвятОрбан: Време е да се пресуши блатото в Европейския съюз

Орбан: Време е да се пресуши блатото в Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че е време „да се пресуши блатото“ в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

На годишна конференция на чуждестранните журналисти в Будапеща Орбан коментира неотдавнашния корупционен скандал с участието на няколко депутати от Европейския парламент и се обяви за неговото премахване в сегашния му вид. По думите му започналото разследване повдига въпроси за надеждността на институцията.

„Унгарците искат Европейският парламент да бъде разпуснат в сегашния му вид. Лесно може да се отговори до каква степен е уронена репутацията му в Унгария (вследствие на скандала) – никак, защото тя не би могла да е на по-ниско ниво“, подчерта той.

Тричасовата годишна пресконференция е сред малкото случаи, когато на Орбан могат да се задават въпроси от международни журналисти и , критични към властта.

Премиерът популист, който спечели четвърти през април, често влиза в сблъсъци с европейските институции, които го обвиняват в нарушаване на демократичните устои и корупция в огромни размери, посочва АП.

Орбан атакува днес рламента заради разкритията за корупционна схема с предполагаемо участие на Катар и обяви, че е време „да се пресуши блатото“ в Брюксел, използвайки добила популярност реплика на бившия американски Доналд Тръмп.

Днешната пресконференция се проведе, докато ЕС все още държи блокирани повече от 12 милиарда евро за Унгария поради опасения, че правителството в Будапеща посяга на ебната независимост, поощрява корупцията и ограничава правата на малцинствата. През септември Европейският парламент обяви, че Унгария вече не може да бъде смятана за демокрация и се е превърнала в „хибриден режим на изборна аврация“.

Друг повод за режение между Будапеща и Брюксел са унгарските призиви за отмяна на санкциите срещу . „Ако зависи от нас, няма да има политика на санкции. Не е в наш интерес да разделяме трайно икономиките на Европа и Русия. Опитваме се да спасим каквото можем от икономическото ни сътрудничество с руснаците“, коментира темата Орбан.

Той подчерта, че е направил редица отстъпки, за да осигури финансирането от еврофондовете, въпреки че Европейската комисия да настоява за още реформи.

Унгария се бори с най-високата инфлация в Европа, а националната се обез, което доведе до ценови ръст. През миналия месец инфлацията в страната премина 22 процента и форинтът се обезцени с 10 процента спрямо еврото в сравнение с началото на годината.

Виктор Орбан обяви, че неговото правителство има намерение да свали инфлацията под 10 процента до края на декември догодина и да въведе програма за данъчни облекчения за майките под 30-годишна възраст.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО