Осъдиха двама чуждестранни граждани за опити за незаконно превеждане на мигранти през ГКПП „Дунав мост 2” при Видин

Осъдиха двама чуждестранни граждани по две дела, водени от Районна прокуратура – Видин, за опити за незаконно превеждане на мигранти през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2” при Видин – Калафат, съобщиха от Апелативна прокуратура –  София.
Гражданинът на Литва М.Р. е осъден на 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за опит за незаконно превеждане на 33-ма сирийци през границата на страната от България в Румъния.
Престъплението е извършено на 14 май т.г., като всички мигранти били без валидни документи за самоличност и без адресна регистрация в България. Сред тях имало и 12 непълнолетни лица.
За превеждането им през границата осъденият М.Р. използвал товарен автомобил с литовски регистрационни номера. В прикаченото към него ремарке бил изграден тайник. Деянието е останало недовършено поради намеса на граничните служители от Гранично полицейско управление– Видин и задържането на извършителя.
За същото престъпление е наложено наказание на турския гражданин С.Ч. На 07 юни т.г. той направил опит да преведе през границата на страната сирийците К.Х. и непълнолетния Х.Д. без разрешение на надлежните органи на властта. За целта обвиняемият използвал моторно превозно средство с турски регистрационни номера, собственост на чуждестранна фирма.
На извършителя на престъпното деяние е наложено наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 3 години и 6 месеца.
БТА припомня, че преди десет дни Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) разкриха организирана престъпна група за транспортиране на нелегални мигранти. Специализираната полицейска операция е проведена на територията на Видин, Враца и Монтана, като действията на екипите на ГДБОП и ГДГП са реализирани под надзора на Окръжна прокуратура– Видин. В качеството на обвиняеми са привлечени 43-годишният С.Д. и 44-годишният Р.К., които са направили самопризнания. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари