Осигурено е къде ще учат учениците от училището в село Гранит, в което имаше пожар, каза министър Галин Цоков

Посетихме Основното училище „Пейо К. Яворов“ в село Гранит, в което имаше пожар и трагедията е голяма, защото това училище е построено след голямото земетресение в Чирпан в края на 20-те и 30-те години, и предполагам, че е станало повече с доброволен труд и със средства на жителите на селото, и на общината. „Но съдбата за няколко часа е направила така, че това училище да го няма“, каза днес пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.
От Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха вчера, че още във вчерашната сутрин министър Цоков e бил в училището в село Гранит, като се е запознал с щетите от пожара и със създадената организация. Поради силния вятър пожарът е обхванал и е унищожил напълно цялата сграда на училището, въпреки бързата реакция на екипите на пожарната. 
„Вчера се уточнихме с представители на общината – със заместник-кметовете, с директора на училището в общинския център и там има едно крило, което не е използвано досега и има възможност да се ремонтират четири стаи, които ще са достатъчни за учениците от това училище, за да могат от есента да започнат да учат в общинския център, който се намира на осем километра от самото село. Има училищен автобус, който ще извозва децата и ще се изчисли какви средства ще са необходими за подготовката на тези стаи за новата учебна година – за финансиране, и евентуално ще се търсят средства, за да може да се подпомогне общината във финансирането на този ремонт“, обясни днес министър Цоков. Той увери, че е осигурено къде ще учат учениците и уточни, че те са 38, както и къде ще работят учителите и директорите през следващата учебна година.  
Трябва да се види каква е причината за пожара, както и дали сградата на училището е имала застраховка, защото е общинска и МОН няма как да се намеси, каза министър Галин Цоков. Той добави, че е проблем, че и печатът с герба също е изгорял, и трябва много спешно да се извади нов печат, за да може да се издадат удостоверенията на завършващите седми клас ученици в училището, за да получат свидетелството си за завършено основно образование в срок.
Министър Галин Цоков коментира темата за училището в село Гранит, след като представи в МОН анализ на резултатите от националното външно оценяване в седми клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари