Основни усилия насочихме към приемането на бюджета, на програмата за управление и нова структура на община Шумен, каза кметът проф. Христов

Основните усилия на кметския екип досега бяха насочени в няколко основни посоки- приемането на бюджета на общината, на програмата за управление и нова структура на администрацията от Общинския съвет през този мандат. Това каза кметът на Шумен проф. Христо Христов на пресконференция на тема „200 дни от управлението на новия кметски екип“, на която присъстваха и заместниците му. 
По думите на Христов общинският бюджет за времето за шестте месеца на управление е увеличен, тъй като общината не разчита само на държавния бюджет, а и на местните приходи, като се търси също външно финансиране по проекти и програми. 
„Трябва да бъдат посочени няколко момента. В началото изненадите, които дойдоха, бяха свързани основно с решението на Върховния административен съд – за заплащане на около 3 млн. лв. за дела на общината в хотел „Шумен“ и там платихме близо 3 млн.лв. Другото притеснение дойде от корекциите, които ни бяха наложени, свързани основно с пречиствателната станция. Впоследствие бяха наложени корекции по проектите за Летния театър, за Младежкия дом, като и на два социални обекта, като процеси в момента са в съдебна фаза и ние, като местна власт, правим всичко възможно, с юридически методи и форми  – да не допуснем тези корекции да ни бъдат наложени като санкции и в крайна сметка потърпевши да бъдат нашите граждани. Тепърва предстои да се види какви са окончателните решения на съда“, каза още Христов. 
Заварихме и обекти, които бяха стартирали, а нямаха финансирания. „По-крупните от тях са за басейна. За него беше сключен договор за изпълнение с фирмата, която в момента го работи и ние имахме отделени 1,5 млн.лв. , а реално стойността за изграждането е малко над 10 млн.лв. Другият обект, който стои нерешен, е за хиподрума в града. За него има заделени 4 млн. лв, които са в общината, но стойността на изграждането на обекта е с пъти по-голяма и към момента нямаме осигурено финансиране“, съобщи на пресконференцията проф. Христов. 
На нея той каза още, че продължава да се работи по изтегления 20-милионен кредит, като припомни, че изразходвани към момента са около 13,5 млн.лв. от банковия заем. 
На пресконференцията, продължила около два часа, проф. Христо Христов припомни за всичко изпълнено до момента от администрацията при неговото управление, след което заместник-кметовете на общината представиха по-конкретна информация за свършеното в ресорите, за които отговарят. Кметът на Шумен и те говориха още за инициативи и проекти, които се изпълняват в момента, както и за такива, по които предстои да се работи, като повечето от тях са заложени в управленската програма на проф. Христов.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари